| Avtor:

1. december – svetovni dan boja proti aidsu

AIDS  je končna razvojna stopnja okužbe z virusom HIV. Gre za skupek simptomov in okužb, ki se pojavijo kot posledica oslabljenega imunskega sistema. Virus HIV  napada celice imunskega sistema in slabi obrambno sposobnost le tega ter poveča dovzetnost za različne okužbe in rakava obolenja. 

Razširjenost okužbe z virusom HIV v letu 2009
Vir: incidence0.org

Aids (Acquired Immune Deficiency Syndrome oz. slovensko sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti) se je najverjetneje razvil v 20. stoletju v podsaharski Afriki, kot bolezen pa je bil prvič spoznan leta 1981 v Ameriki. Danes ima razsežnosti svetovne epidemije. Povzročitelja – virus HIV pa so ameriški in francoski znanstveniki identificirali v začetku osemdesetih. Od takrat pa vse do danes je zaradi aidsa umrlo več kot 25 milijonov ljudi (UNAIDS in SZO). To postavlja aids med najbolj uničujoče epidemije v znani zgodovini.

 

Virus HIV (Human Immunodeficiency Virus)

Virus HIV ali tudi virus humane imunske pomanjkljivosti spada v družino retrovirusov in je kroglaste oblike. Poznamo dva tipa virusa HIV: HIV-1 in HIV-2. Prevladuje tip HIV-1. HIV ima genom zapisan v RNA, ki jo obdaja kapsida (notranja virusna ovojnica). V zunanji virusni ovojnici pa se nahajata dva pomembna glikoproteina (gp120 in gp41), ki se pogosto spreminjata. Z glikoproteinom gp120 se virus veže na celico, glikoproteinom gp41 pa mu pomaga vstopiti v celico. Po okužbi (vstopu v celico) virus svoj genom vgradi v genom gostitelja. Zaradi tega dogodka ni mogoča popolna ozdravitev.

Virus HIV
Vir: thenakedscientists.com

Virus HIV in njemu sorodni virusi se prenašajo z neposrednim stikom sluznice ali krvi s telesnimi tekočinami, ki vsebujejo HIV (npr. s spermo, krvjo, materinim mlekom). Do prenosa virusa pride tudi pri transfuziji krvi, spolnih odnosih, z uporabo okuženih igel, med nosečnostjo, rojstvom ali dojenjem.

Potek bolezni

Okužba z virusom HIV poteka v 4 fazah:

1. faza – AKUTNA FAZA

Do štiri tedne po okužbi se lahko pojavijo simptomi, ki so podobni simptomom gripe – vročina, slabost, potenje, zatečene bezgavke. Diagnosticirati okužbo s HIV-om je v času akutne faze mogoče s preiskusom na virusno RNA s pomočjo reverzne verižne reakcije s polimerazo.

2. faza – LATENTNA FAZA

Virus se v telesu množi, a ne povzroča simptomov. Ta faza traja 9 do 11 let. Obstajajo pa primeri, kjer se je že po nekaj mesecih po okužbi razvil aids, pa tudi taki, pri katerih kljub okužbi v 80. letih in brez terapije, bolezen ni napredovala.

3. faza – FAZA ARC (Aids Related Complex)

Pojavijo se simptomi (ob koncu latentne faze), ki so podobni simptomom v akutni fazi, a ne minejo.

4. faza – FAZA AIDSA

Diagnozo okužbe z aidsom postavimo, če so pri bolniku prisotne tako imenovane aids definifajoče bolezni. Gre za okužbe (okužbe dihal in prebavil, nevrotvorbe, pospešeno staranje, nevrološki ter psihiatrični simptomi), ki se jim človek z zdravim imunskim sistemom uspešno zoperstavi. Merilo prizadetosti imunskega sistem je število celic pomagalk v krvi.

Zdravljenje

Okužbo z virusom HIV lahko obvladujemo, ne moremo pa je ozdraviti. Z nadziranjem okužbe se zmanjša smrtnost in pa obolelost za bolezenskim stanjem imenovanim aids.

Za zdravljenje okužb z virusom HIV se uporablja terapija imenovana HAART –  visoko aktivna protiretrovirusna terapija (highly active antiretroviral therapy). Uvedena je bila leta 1996 kot prvo visoko aktivno protiretrovirusno zdravilo iz skupine zaviralcev proteaz. Optimalna oblika HAART, ki se uporablja danes, je kombinacija najmanj treh zdravil iz najmanj dveh različnih skupin protiretrovirusnih zdravil.

Rdeča pentlja – svetovni simbol boja proti aidsu

Je tudi simbol varnejše spolnosti. Njeni oblikovalci so želeli ustvariti simbol, ki bi obolelim za aidsom dal vedeti, da ljudje z njimi sočustvujejo. Navdih jim je bila rumena pentlja, podarjena pogumnim ameriškim vojakom iz zalivske vojne. Rdečo barvo pa so izbrali zaradi povezanosti krvi in ljubezni ter sočustvovanja do obolelih.

Prispevek: Tjaša Gomboc