| Avtor:

1. maj – praznik dela

Prvi maj je mednarodni praznik dela in delavske solidarnosti oziroma dan delavstva, ki ga na ozemlju današnje Slovenije obeležujemo od leta 1890 naprej. Leta 1948 pa je bil uzakonjen kot državni praznik.

Vir: www.slovenia.info

Vir: www.slovenia.info

Ko obeležujemo prvi maj se spominjamo gospodarskih in socialnih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja. Poleg tega pa na prvi maj praznujemo tudi pomladni praznik. To je bil vedno čas toplote in rasti. Ljudje so nekoč na ta dan častili cvetje, drevje in zelenje.

Postavljanje mlaja in kresovanje

Običaj postavljanja mlaja traja že vse od leta 1919 naprej. Takrat so namreč

štirje mladeniči na predvečer prvega maja postavili drog z okrašeno brezovo krono. To so naredili, ker so se srečno vrnili iz prve svetovne vojne, in so se na ta način zahvaljevali Mariji za srečno vrnitev iz vojske. Ta dogodek velja za prvo praznovanje prvega maja v Kraljevini SHS.

Na predvečer prvega maja, 30. aprila, se torej po krajih postavljajo mlaji in kurijo kresovi. Mlaj je simbol svobode in delavskih pravic, izhaja pa že iz predkrščanskih časov. Večinoma ga naredijo iz smreke, breze ali bora, na vrh krošnje pa zavežejo slovensko zastavo in cvetove iz krep papirja. Postavljanje mlaja in kurjenje kresov sta najbolj ohranjena običaja na slovenskih tleh.