| Avtor:

1. november – Dan spomina na mrtve

1. november je dan, ko se spomnimo vseh nam ljubih oseb, ki so nas že zapustile. V Sloveniji pa je to tudi državni in krščanski praznik. Na ta dan ljudje obiskujejo pokopališča, na grobove svojih bližnjih pa prinašajo cvetje in sveče.

odpadkiOb dnevu mrtvih običaj, poleg prinašanja cvetja in sveč, narekuje tudi blagoslov grobov. Vendar pa s prižiganjem sveč ne smemo pretiravati, saj večina le-teh zelo obremenjuje naše okolje. Statistični podatki kažejo, da vsak Slovenec namreč povprečno odnese na grobove 12 sveč letno, kar pomeni vsako leto štirideset metrov visok kup smeti. Najbolj obremenjujoče so plastične sveče, ki jih ni mogoče v celoti reciklirati. Okolju najbolj prijazne pa so steklene sveče, ki omogočajo zamenjavo polnila, saj jih je mogoče brez težav reciklirati. Odločite se lahko tudi za prižig elektronske sveče, ki bo gorela večno. Takšno svečo lahko prižgete na spletni stani Ministrstva za prostor in okolje www.svecamanj.si, kjer je bilo do sedaj prižganih že več kot petnajst tisoč sveč, zraven pa lahko napišete tudi posvetilo.

Ob dnevu spomina na mrtve se gneči na pokopališčih ni mogoče izogniti, zato bo potrebna še dodatna previdnost in strpnost. Po celi državi bodo potekale tudi spominske slovesnosti za umrle.

Prispevek: Anja Vlaj