| Avtor:

10 . jesenski bazar

GRAD – Javni zavod Krajinski park Goričko je v soboto, 17. oktobra 2015, na grajskem dvorišču organiziral že deseti tradicionalni jesenski bazar. Na stojnicah so gorički rokodelci in kmetije ponujali izdelke in pridelke, ki ohranjajo kulturno krajino in naravo.

Ob prihodu obiskovalcev na grad Grad sta goste pozdravila grajska dama in šarmantni gospod, ki sta obiskovalcem ponudila dobrodošlico – osvežilni jabolčni sok treh dežel. Povabila sta jih na grajsko dvorišče s sejemskim dogajanjem in kulinarično ponudbo ter zgornje grajsko dvorišče s kulturnim programom in delavnicami za otroke.

Jesenski bazar (13)Obiskovalci bazarja so tako na 30 stojnicah lahko kupili domače izdelke in pridelke, in sicer: kruh, posolanko, ocvirkove pogače, sirove štručke s šunko, bučno olje, pražena bučna semena, med, medenjake sir, kislo zelje, pecivo, medenjake, cekre, izdelke iz lesa (ptičje krmilnice, igrače), vezene in šivane izdelke, pisanice, zeliščne in sadne likerje, jabolka in suho sadje ter kovaške in lončene izdelke. Na grajskem dvorišču je dišalo tudi po pečenih kostanjih, ajdovih palačinkah, grajskem golažu in kuhanem vinu. Obenem pa je potekala degustacija vin Marof.

Na zgornjem grajskem dvorišču so se predstavili mladi folkloristi in pevci iz okoliških osnovnih šol. Jesenski bazar (20)Osrednja slovesnost s podelitvijo zahval in priznanj nagrajencem akcij Naj sadovnjak, Naj travnik ter medeno presenečenje je potekalo ob 12. uri. Nato so nastopile folklorne skupine in pevci z Goričkega. V razstavnih prostorih Upkač, Kukavica in Vidra je bila na ogled razstava jabolk visokodebelnih oz. senožetih sadovnjakov iz Trideželnega parka Goričko Raab Örség. V času prireditve je ob vsaki polni uri vozil turistični vlakec do središča vasi Grad, kjer se nahaja Doživljajski park Vulkanija. Prav tako je potekala poslikava obraza in raziskovanje gozda z Velikimi nemarnimi škornji ter demonstracija priprave visoke grede.

Jesenski bazar (26)»Prireditev pripravljamo z Goričanci za vse prijatelje in prijateljice Krajinskega parka Goričko, ki smo ga začeli oblikovati v 90-ih letih, ga 2003 razglasili in leta 2005 je skupina zaposlenih v Javnem zavodu KPG s sedežem v kulturnem spomeniku Grad, pričela zgodbo ohranjanja narave v sožitju z ljudmi, ki na tem koščku slovenske zemlje 8000 let ustvarjajo kulturno krajino,« je povedala Stanka Dešnik, direktorica javnega zavoda KPG.

Foto: J. V.

no images were found