| Avtor:

100-letnica in otvoritev prenovljenega vaško-gasilskega doma v Budincih

BUDINCI – Člani Kulturno-umetniškega društva Budinci so s pomočjo vaščanov pripravili v nedeljo, 11. avgusta, slovesno prireditev ob 100-letnici in otvoritvi prenovljenega vaško-gasilskega doma, hkrati pa je ob tej priložnosti potekala tudi slavnostna seja ob devetem prazniku Občine Šalovci. V dvorani vaško-gasilskega doma pa je bila tudi razstava zgodovinskih listin ter ostali dokumentov iz nekdanje šole.

100-letnica-in-otvoritev-prenovljenega-vasko-gasilskega-doma-v-budincih-20Na slavnostni prireditvi so se poleg občank in občanov ter župana Občine Šalovci zbrali tudi poslanci Državnega zbora, člani Občinskega sveta Občine Šalovci ter župani nekaterih prekmurskih občin, ki so spregovorili tudi na slavnostni seji.

Prireditev se je začela s kulturnim programom, katerega rdeča nit je bil prikaz tega, kako so se davnega leta 1912 vaščani Budincev prerekali o tem, na kateri strani potoka Lopoč – domačini mu pravijo Lopoča – bo stal današnji vaško-gasilski dom, ki je bil nekoč šola. V bogatem kulturnem programu so nastopili člani Kulturno-umetniškega društva, in sicer ljudske pevke, pevci in godci ljudskih pesmi Zgrablenci na kvadrat, Sandi z deklamacijo, člani folklorne skupine ter osnovnošolki Nina in Mateja.

Po kulturnem programu je sledila slavnostna seja, na kateri je župan Občine Šalovci gospod Iztok Fartek najprej spregovoril nekaj besed, nato pa je sledila podelitev občinskih priznanj. Kot prva je priznanje prejela upokojena učiteljica Katarina Čahuk iz Domanjševcev, zaradi dolgoletnega in prizadevnega delovanja na kulturnem področju. Priznanje je prejel tudi Bojan Matuš iz Šalovcev, ki je postal državni prvak iz logistike na nižjem in višjem nivoju, v šolskem letu 2012/2013 pa je postal še zlati maturant. Za požrtvovalno in uspešno vodenje družinske kmetije že vrsto let pa je dobila priznanje družina Korpič iz Čepincev. Kulturno-umetniško društvo Budinci, ki slovi v Občini Šalovci kot najuspešnejše in najkvalitetnejše društvo, pa je prejelo plaketo občine za prizadevno delovanje na kulturnem področju, hkrati pa tudi za promoviranje občine in razvoj turizma, predvsem s vsakoletnimi pohodi, ki jih organizirajo.

100-letnica-in-otvoritev-prenovljenega-vasko-gasilskega-doma-v-budincih-21Po podelitvi priznanj je sledil blagoslov prenovljenega vaško-gasilskega doma, ki ga je opravil duhovnik Dejan Horvat. Sklepno dejanje slavnostne prireditve pa je bilo svečano odprtje doma. Čast odprtju je pripadla županu občine gospodu Farteku, predsedniku vaškega odbora Vendelu Židu starejšemu ter predsednikom domačih društev, in sicer predsedniku Prostovoljnega gasilskega društva tovarišu Ludviku Vukanu, predsedniku Športnega društva Simonu Rituperju ter predsednici Kulturno-umetniškega društva Suzani Škodnik.

Po kulturnem programu sta sledili pogostitev udeležencev in druženje ob prijetni glasbi, za katero je poskrbel Mark Tivadar.

 

Foto: Štefan Korpič

no images were found