| Avtor:

13. Martinov pohod

MORAVSKE TOPLICE – TIC Moravske Toplice, Občinska športna zveza in TD Martjanci so s soizvajalcem, Krajevno skupnostjo Filovci z vsemi društvi, v soboto, 10. novembra, organizirali »pohodno Martinovo dogodivščino po vinorodnih gričih.

Pohodniki, ki jih je bilo letos čez 500, so lahko s pohodom začeli na dveh točkah. Ob 9.30 uri v Martjancih pri igrišču, kjer je ga. Ema Mesarič tudi pripravila vaje za ogrevanje, ali ob 10.00 uri izpred hotela Vivat v Moravskih Toplicah. Strokovna sodelavka TIC Moravske Toplice, Janja Bürmen, je povedala, da so s prireditvijo izjemno zadovoljni, saj je to največji obisk doslej. Opažajo sicer trend, da se pohoda udeležuje čedalje več obiskovalcev iz drugih krajev Slovenije, ki pridejo v organiziranih skupinah, medtem ko je med domačini odziv manjši. Še posebej velika skupina pohodnikov je bila iz Šentjurja, veliko je bilo tudi gostov iz Term Vivat.

Vsak pohodnik je v spomin dobil lončeno »kupico«, iz katere so lahko pili na13 kilometrovdolgem pohodu, ki je letos prvič potekal po spremenjeni trasi Po nagovoru Branka Recka iz Občinske športne zveze se je pot iz Moravskih Toplic nadaljevala proti Jelovškovemu bregu, kjer je bil prvi krajši postanek. Drugi postanek je bil na bogojinskem Vršiču pri Turistični kmetiji Puhan, zaključek pa v Filovcih, kjer je pohodnike čakala tudi topla malica in pester program. Nastopili so otroci folklorne skupine DOŠ Prosenjakovci, člani TD Dobrovnik pa so v sodelovanju z vinsko kraljico Desiree Gall pripravili krst mošta.

Manica Barbarič, soorganizatorica zaključne prireditve v Filovcih, nam je zaupala, da so priprave na pohod potekale že več mesecev. Soorganizatorji so se nekajkrat tudi sestali, saj so želeli zagotoviti, da bo pohod obiskovalcem ostal v lepem spominu in se bodo čez leto dni ponovni vrnili. Dodala je še, da je bilo največ dela v zadnjih dneh, ko so pripravljali šotor, stojnice ter hrano in pijačo.

Ob šotoru so bile stojnice različnih društev – TD male rijtar Tešanovci, TD Bogojina, TD Martin Martjanci, Društvo Gaj Filovci, Vinogradniško-sadjarsko društvo Filovci, ZZV Murska Sobota, Medičarstvo Jožica Celec, Sadjarstvo Franc Kovač in TIC Moravske Toplice, ki so promovirali svoje izdelke. 

Tako so pohodniki lahko poskusili ajdove in navadne palačinke, kupili domače žganje, medenjake, mešanice zelišč, pa še kaj. Med pohodniki so izžrebali tudi tri nagrajence Term Vivat, ki so dobili privlačne nagrade. Do poznih popoldanskih ur je za dobro vzdušje skrbela glasbena skupina Prekmurci, ki je pohodnike z dobro glasbo zvabila na plesišče.

Prispevek : Urška Lovrenčec

Foto: Urška Lovrenčec, TIC (zadnji dve fotografiji v galeriji)

no images were found