| Avtor:

16. Praznik buč in 13. Den meštrov

BODONCI – Društvo kmečkih žena Klas Bodonci je v nedeljo, 2. septembra, pri vaško-gasilskem domu v Bodoncih šestnajsto leto zapored organiziralo tradicionalno prireditev Praznik buč. Letos je praznik buč bil poseben, saj so istočasno potekali tudi 13. Dnevi meštrov z Goričkoga. V Bodoncih je svoje izdelke ponujalo 10 goričkih meštrov.

Vse prisotne je najprej pozdravila Jožica Vlaj, predsednica DKŽ Klas Bodonci, ki je povedala, da je vreme res nepredvidljivo in na to ne moremo vplivati. Temu primerno so zrasle tudi letošnje buče. Ene so malo večje, druge manjše. Po pozdravu gostov, se je zahvalila vsem članicam društva in ostalim vaščanom, gasilcem, kuharjem v kuhinji, vsem, ki so pekle gibanice ter pecivo in tistim, ki so krasili vas in samo prizorišče. Jožica Celec, predsednica Goričkega drüjštva za lepše vütro je v pozdravnem nagovoru pojasnila, da so odločili, da bodo letos združili moči in skupaj z DKŽ Klas združili prireditvi Praznik buč in Den meštrov.

Praznik buc in Den mestrov (4)

V okviru Praznika buč so v or­ga­ni­za­ci­ji Druš­tva za pro­mo­ci­jo in zaš­či­to prek­mur­skih do­brot ter do­ma­če­ga društva Klas organizirali tudi ocenjevanje bučnega olja. Na ocenjevanje je bilo prinesenih osem vzorcev. Trije vzorci so prejeli zlato priznanje, trije srebrno priznanje in dva bronasto priznanje.

Krajši kulturni program so pripravili osnovnošolci iz podružnične Osnovne šole Bodonci in Osnovne šole Puconci. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi razstavo jedi iz buč in razstavo ročnih del, ki so plod dela članic društva DKŽ Klas Bodonci. Na stojnicah so gorički meštri ponujali medenjake in lect, med in izdelke iz voska, spominke iz lesa, kovaške izdelke, čevlje, dekorativne izdelke in nakit, spominke, ptičke krmilnice in gnezdilnice. Otroci so v otroškem kotičku lahko barvali in risali, domačini pa so prikazali tudi postopek ročnega pobiranja semen iz buč. Štiri ekipe so v kotličkih kuhale bučno prikuho, ki je kar hitro zmanjkala. Podelili so tudi nagrade za naj buče. Nagrado za največjo bučo je prejel Luka Varga, za najbolj nenavadno Dragica Beznec, za naj bučo vasi Olga Štivan in naj oljno bučo Zdenka Škrilec.

Praznik buc in Den mestrov (13)

Direktorica Krajinskega parka Goričko Stanka Dešnik je razglasila rezultate ocenjevanja za Naj ograček z brajdo. Nagrade za Naj ograček z brajdo so prejeli Andrej Hriberšek in Nataša Kučan iz Doline, Silva Podlesek iz Kančevcev, Angela Kovač iz Markovcev ter Cvetka in Anton Kerec iz Vidoncev.

Potekalo je tudi tekmovanje v streljanju s fračo. Podelili so praktične nagrade za Naj frečara, Naj frečarko in za najmlajšega frečara in frečarko. Najmlajša frečarka je bila Klementina Kous, najmlajši frečar pa Niko Hajdinjak. Naziv Naj frečarka je osvojila Vida Barbarič, Naj frečar pa Franc Sukič.

Za glasbo in zabavo sta poskrbeli skupina Kontrabant in skupina Mrak.

Praznik buc in Den mestrov (10)

Foto: R.B.

no images were found