| Avtor:

19. Praznik buč v Bodoncih

Društvo kmečkih žena Klas Bodonci je v nedeljo, 4. septembra, organiziralo že 19. Praznik buč. Prireditev so popestrili s kulturnim programom, razstavo peciva iz buč in ročnih del, kmečko tržnico, prikazom pobiranja semena iz buč in kuhanjem bučne prikuhe v kotličku.

Bine Volčič in Boštjan Durič med kuhanjem.

V času Praznika buč je vas okrašena z raznimi liki in figure iz buč, iz krušnih peči pa zadiši po gibancah ali »tikvačah«. Zbrane je najprej nagovorila predsednica društva Kmečkih žena Klas Bodonci Jožefa Vlaj.

Ročno pobiranje bučnega semena.

V okviru Praznika buč so v or­ga­ni­za­ci­ji Druš­tva za pro­mo­ci­jo in zaš­či­to prek­mur­skih do­brot ter do­ma­če­ga društva Klas so organizirali tudi ocenjevanje bučnega olja. Na ocenjevanje je bilo letos prinesenih 16 vzorcev. Dva vzorca sta prejela bronasto priznanje, osem srebrno in šest zlato priznanje. Krajši kulturni program je pripravila pevska skupina Irmice in otroška folklorna skupina iz Moščancev.

Razstava peciva in jedi iz buč DKŽ Klas Bodonci.

Obiskovalci so si lahko ogledali tudi razstavo peciva in jedi iz buč ter razstavo ročnih del, ki so plod dela članic društva DKŽ Klas Bodonci. Na kmečki tržnici pa so bili razstavljeni in naprodaj rokodelski in domači izdelki kot so med, medenjaki, domača zelenjava, ptičje krmilnice in razni unikatni izdelki. Domačini pa so prikazali tudi postopek ročnega pobiranja semen iz buč, ekipe pa so v kotličkih kuhale bučno prikuho.

Foto: J.V.