| Avtor:

23. Košičev pohod po poteh kulturne dediščine

BOGOJINA – Turistično društvo Bogojina in Odbor Košičevih dni kulture sta v soboto, 15. septembra, v okviru 24. Košičevih dni organizirala tradicionalni pohod, ki poteka po ustaljeni trasi, s startom na župnijskem dvorišču v Bogojini. Dobrih 16 kilometrov dolgega Košičevega pohoda po poti kulturne dediščine se je kljub vremenu, sicer primernemu za trgatev, udeležilo 70 pohodnikov.

Popoldanski pohod je pritegnil vse generacije – od najmlajše udeleženke, stare 5 let, učencev OŠ Bogojina, pa do najstarejšega udeleženca, ki jih šteje 77. Organizatorji so bili še posebej veseli gostov iz sosednje Madžarske, saj, kot pravijo, seže dober glas v deveto vas. Tradicionalni pohod je še eden izmed dogodkov, ki potekajo v okviru 24. Košičevih dni.  Prirejajo ga 23 let in poteka po trasi, na kateri se pohodniki seznanijo s spomeniki naravne in kulturne dediščine, vsako leto pa jo nekoliko prilagodijo izbrani tematiki.

Pot jih je letos vodila mimo Smejevega križa v Bogojini, filovskega Gaja, kjer je ob poti speljan »križev pot« in »cimprana« Penova klet, do strehovskih goric, izvira Sv. Vida in Bukovniškega jezera ter preko Bukovnice nazaj proti Bogojini. Pohodniki so se ob poti lahko okrepčali na treh postojankah, za zaključek pa jih je čakala topla obara v kmečkem turizmu Gutman-Zver.

Poleg pohoda so si udeleženci pred startom imeli priložnost ogledati še razstavo, posvečeno dr. Jožefu Smeju, kjer so razstavljena slikarska dela Likosa in skulpture domačina Štefana Puhana, vodje pohoda, ki jih je izdelal iz naravnih materialov.

no images were found

Prispevek in foto: Urška Lovrenčec