| Avtor:

3. občinski otroški tabor v Šalovcih

Občina Šalovci je organizirala že tretji občinski poletni tabor, ki je potekal od 20. do 23. avgusta 2012. Na taboru se je zbralo 40 otrok iz šalovske in petrovske občine, dva udeleženca tabora pa sta bila iz murskosoboške občine. 

Tabor je bil letos zastavljen v širši obliki, predvsem glede števila vseh dejavnosti. Vsak dan so se otroci tako ob 9. uri zjutraj zbrali pred Osnovno šolo Šalovci, kjer so izobesili zastavo in zapeli še himno letošnjega tabora Ti, moja rožica. Po »uradnem« delu so tako lahko začeli z raznovrstnimi aktivnostmi.

V ponedeljek dopoldan so otroci skupaj z vodjo tabora Dragom Lajnščakom ter ostalimi mentorji na ustvarjalni delavnici izdelali letošnjo zastavo, hkrati pa so izdelovali majice. Popoldan jih je čakala vožnja s konjsko vprego, ki jo je vozil župnik Dejan Horvat iz Markovcev. Otroci so bili razdeljeni v tri skupine, saj jim je tako bilo omogočeno, da so se lahko vsi peljali en krog po vasi. Sami se sicer niso preizkusili v jahanju. Kasneje so se odpravili še k Hodoškemu jezeru, kjer so jim člani ribiške družine iz Murske Sobote pokazali osnovno opremo za ribištvo ter osnove ribištva, sami pa so se lahko preizkusili v lovljenju rib.

Drugi dan tabora so otroci dopoldne obiskali Ekosocialno kmetijo Korenika v Šalovcih, popoldne pa so poleg športnih iger oziroma iger brez meja, ki so potekale pod vodstvom mentorjev Roka Grkiniča in Vojka Kerčmarja, spoznavali še osnove gasilstva. Gasilske družine iz občine so jim omogočile prikaz škropljenja z ročnimi brizgalkami, otroci pa so se v tem lahko preizkusili tudi sami.

V sredo je sledil krajši izlet na Madžarsko, kjer so obiskali lovski muzej, kasneje pa še lončarski muzej, kjer so jim prikazali, kako se izdelujejo lončene vaze ter krožniki. Zanimanja za lončarstvo ni manjkalo, saj so otroci tudi sami poskušali izdelati svoje mojstrovine. Po izletu so sledile še športne igre na nogometnem igrišču v Šalovcih, v telovadnici osnovne šole pa je potekala folklora. Učenje ljudskih plesov je v večji meri pritegnilo dekleta, ki so se tako pod vodstvom mentorice Suzane Škodnik naučile nekaj osnovnih korakov za različne ljudske plese, kasneje pa so skupaj z nekaterimi člani folklore iz KUD-a Budinci še zaplesale.

Na zadnji dan tabora pa so se otroci zbrali v popoldanskih urah, pred vaško-gasilskim domom v Budincih, saj so se skupaj s starši in mentorji odpravili na pohod na Pouti po dolaj pa bregaj. Pohod so skrajšali, saj so se odpravili le do nekdanje stražarnice oziroma karavle, kjer jih je čakala pogostitev. Nato so se vrnili k vaško-gasilskemu domu, kjer so imeli piknik skupaj s starši, kasneje pa so pod vodstvom Bojana Jandrašiča še opazovali zvezde.

Po besedah vodje tabora so bili otroci nadvse veseli in zadovoljni s celotnim potekom tabora, saj so se, poleg tega, da so se neizmerno zabavali, naučili tudi marsikaj novega in zanimivega.

 

no images were found

Foto: Suzana Škodnik in Damjana Nemeš