| Avtor:

3. Pastoralni dan v Župniji Martjanci

 

Pastoralni dan v Zupniji MartjanciV nedeljo, 20. julija, je v Župniji Martjanci potekal že 3. Pastoralni dan, tokrat pod geslom »Bodimo družina«. Dogodka se je udeležilo več kot 300 župljanov, občanov Občine Moravske Toplice in gostov iz drugih predelov Slovenije. Sveto mašo je vodil domači župnik Srečko Fras, ki je vernike izročil v varstvo Sveti Družini (Presvetim trem srcem) in se še posebej zahvalil in čestital letošnjim zakonskim jubilantom. Sledil je kulturno-pastoralni program, ki so ga povezovali Jože Andrejek, Vlasta Glavač in Mirjana Mutvar.

Pastoralni dan v Zupniji Martjanci (18)Župan Alojz Glavač je pozdravil vse navzoče in poudaril vrednote povezovanja in gradnje edinosti na temeljih medsebojnega spoštovanja in spoznavanja verskih, kulturnih in narodnostnih raznovrstnosti, zaradi katerih je Občina Moravske Toplice edinstven vzor ekumenskega in medkulturnega sodelovanja v slovenskem prostoru. O družinskem in zakonskem življenju v duhu krščanskih vrednot so v treh sklopih pričevale družina Mutvar iz Tešanovcev (»Družina, ki moli«), družina Dominko iz Nemčavcev (»Družina in ljubezen«) in družina Ivančič iz Veržeja (»Samo eden je učitelj v naši družini – Jezus«), vmes pa so nastopili Mešani pevski zbor Župnije Martjanci, Duo Holiday iz Veržeja, Komorni pevski zbor Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije, skupina Spes iz Ljubljane, družina Sambt iz Lukačevcev, ansambel Zvonček, plesalca modernih plesov Jan in Lara Števančec iz Noršincev ter lajnar Vlado Nunčič iz Sladke Gore, edini ročni izdelovalec lajn in starih glasbil v Sloveniji.

Pastoralni dan v Zupniji Martjanci (24)Program so na odru, okrašenem s pridelki s prekmurske ravnice, ves čas spremljali pletar košar iz šibja, Štefan Vidovič iz Gorice, in članici Rokodelskega društva »Vrtnica«/»Rósza« iz Prosenjakovcev/Pártosfalve. Za pogostitev so poskrbele članice Župnijske Karitas in domače gospodinje. Dogodek so materialno, finančno in z darovanjem svojega prostovoljnega dela in časa podprli številni župljani, občani posamezniki in podjetja.

Prispevek in foto: Tatjana Vokić Vojkovič