| Avtor:

32. Polfinale Zlate harmonike Ljubečne v Bodoncih

BODONCI – Prostovoljno gasilsko društvo Bodonci je v sodelovanju s Kulturno umetniškim društvom Ljubečna v nedeljo, 12. avgusta, organiziralo že 32. polfinalni izbor zlate harmonike Ljubečne. Nastopilo je 28 harmonikarjev, ki so se potegovali za nastop v finalu. Najboljši harmonikar in dobitnik plakete Aleksandra Vlaja je bil Martin Golič.

Po celi Sloveniji je bilo deset predtekmovanj, na katerih so se potem tekmovalci potegovali za nastop v polfinalu. Polfinalna izbora sta bila dva, in sicer v Ljubečni in v Bodoncih. Tekmovanje za Zlato harmoniko Ljubečne poteka v petih kategorijah, in sicer: kategorija JUNIOR starost do 10 let (vključno), 1. kategorija od 11 do 14 leta starosti (vključno),  2. kategorija od 15 do 25 let starosti, 3. kategorija od 26 do 40 let starosti, 4. kategorija od 41 do 60 let starosti in kategorija veterani nad 61 let starosti.

Na 32. Polfinalnem izboru za Zlato harmoniko Ljubečne se je v Bodoncih potegovalo 28 harmonikarjev iz cele Slovenije. Komisijo, ki je odločila, kdo si zasluži vstopnico v finale, sta sestavljala Smiljan Greif in Dejan Kušar.

V finale, ki bo 31. avgusta in 1. septembra v Ljubečni, so se na polfinalnem izboru v Bodoncih uvrstili:

1. kategorija: Gašper Cestnik, Anže Krevh, Barbara Kropovšek, Simon Vrbec, Tanja Podkrižnik.

2. kategorija: Gašper Belaj, Davor Florjan, Martin Golič, Domen Trobiš, Sandi Zajc, Jernej Zupan.

4. kategorija: Anton Felič, Maksi Vinšek.

V Bodoncih so v spomin na znanega glasbenika, ki se je zavzemal za dolgoletno tvorno delo na glasbenem področju, za predstavitev prekmurskega melosa doma in izven območja občine in domovine in avtorja glasbe v več filmih, podelili tudi plaketo Aleksandra Vlaja. Plaketo je prejel najboljši harmonikar polfinalnega tekmovanja, in to je bil Martin Golič.

Za humor sta poskrbela Strašni Jože&Marjan, za glasbo in zabavo do jutra pa ansambel Horizont.

V finalu bo nastopilo 29 harmonikarjev. Za popoldanski del finala mora tekmovalec prijaviti tri skladbe, komisija pa izbere eno, ki jo potem tekmovalec zaigra. V 1. in 2. starostni kategoriji so za obvezno skladbo na voljo dve skladbi, tekmovalec si izbere eno po svoji izbiri.

Obvezne skladbe za finale Zlate harmonike Ljubečne 2012 so:

  1. kategorija: Metulj (R. Goter) ali Lepe sanje, sanje najine – original (B. Kovačič)
  2. kategorija: Pozdrav iz Trsta (D. Novato) ali Nocoj – original (B. Kovačič)
  3. kategorija: Nasmeh za dedka (F. Mihelič)
  4. kategorija: Titanik (L. Slak)

V finalu bodo podelili zlate, srebrne in bronaste plakete, določili bodo absolutnega zmagovalca Zlate harmonike Ljubečne, dobitnika plakete Avgusta Stanka, zmagovalca po mnenju občinstva in naj ljudskega godca.

 

no images were found

Foto: Melani Mörec