| Avtor:

34 mladih gasilcev GZ Puconci letovalo na Rogli

ROGLA – Gasilska zveza Puconci je od 4. julija do 8. julija 2016 organizirala letovanje gasilske mladine v mladinskem domu Jelka na Rogli. Letovanja, ki sta ga sofinancirala Gasilska zveza Slovenije in GZ Puconci, se je udeležilo 34 otrok, starih od 9 do 13 let, in pet mentorjev gasilske mladine.

Tudi letos se je GZ Puconci prijavila na razpis GZ Slovenije za letovanja gasilske mladine. Tokrat so otroke peljali na Roglo. Letovanja se je udeležilo 34 otrok iz PGD Beznovci, Bodonci, Brezovci, Gorica, Lemerje, Pečarovci, Predanovci, Puconci, Strukovci in Zenkovci ter mentorji Janja, Nina, Sabina, Simon, Mitja in podpoveljnik GZ Puconci Ludvik Kuzma.

Namen letovanja je bil dati otrokom neko novo izkušnjo, ki jim pomaga pri socializaciji, odraščanju, samostojnosti, s poudarkom na medsebojnem povezovanju, druženju, zabavi in sprostitvi.

Letovanje Rogla (34)Mentorji so mladim gasilcem poskušali pripraviti nepozaben teden poln doživetij. Program je vključeval vse od spoznavanja okolice Rogle, številnih pohodov, celodnevnega kopanja v termah Zreče, adrenalinskega sankanja, kopanja v hotelskem bazenu do športnih iger, družabnih večerov, plezanja po plezalni steni in vožnje s sedežnico. Odpravili so se tudi na 30 m razgledni stolp na Rogli. Ob večerih pa so spremljali tekme evropskega prvenstva. Mladi gasilci so imeli priložnost spoznati tudi rokometaše slovenske reprezentance, saj so bili ravno tiste dni tudi na Rogli, kjer so imeli priprave za olimpijske igre v Rio de Janeiru. Z njimi so naredili tudi skupinsko sliko, nekaterim pa so igralci dali tudi avtograme.

Prav tako ni manjkalo športnih iger. Dečki so hitro našli pot naLetovanje Rogla (39) igrišče z umetno travo in igrali nogomet, deklice pa so se pomerile v igri med dvema ognjema, kasneje pa so športne igre nadaljevali tudi v športni dvorani, kjer so pod budnim očesom vaditelja, plezali po plezalni steni. Nekaterem je celo uspelo priti do samega vrha. V sredo zvečer so mlade gasilce na Rogli obiskali župan Ludvik Novak, poveljnik Franc Barbarič in predsednik komisije za gasilsko mladino GZ Puconci Bojan Lončar. Otroci so za obiskovalce pripravili skeče, večer pa so začinili še s pripovedovanjem šal.


Adrenalinski spust s sanmi – vrhunec letovanja 

Tako mentorji kot otroci so dejali, da je bil vrhunec letovanja adrenalinski spust s sanmi. V sankah, katerih najvišja hitrost vožnje je 40 km/h, so drveli po progi dolgi 1360 m. Sanke imajo Letovanje-Rogla-69-zavore, tako da si je lahko vsak voznik prilagodil hitrost vožnje. Nazaj na startno mesto pa so jih odpeljali z vlečnico. » Mislim, da jim je bilo to doživetje najbolj všeč, ker je bilo nekaj novega in predvsem adrenalinskega,« je povedala mentorica Sabina, ki se je takega letovanja udeležila prvič. Medtem, ko se je mentorica Nina že lani udeležila letovanja na Debelem Rtiču, že nekaj let pa se udeležuje tudi tabora gasilske mladine, ki združuje otroke iz GZ Puconci in VZG Zabok. »Čas, ki ga preživiš z otroki ni nikoli izgubljen čas. Pri druženju se oboji, tako mentorji kot otroci vedno naučimo kaj novega. Z letovanjem tako želimo otrokom ponuditi zabavno, poučno in aktivno preživljanje šolskih počitnic,« je pojasnila Nina.

Sabina je še posebej vesela letovanj, ker otroke taka druženja odklopijo od virtualnega sveta računalnikov in mobitelov. »Prepričana sem, da jim bo ta izkušnja dobra popotnica v bolj samostojno življenje in jim bo ostala v lepem spominu, kot bo ostala tudi nam mentorjem, ki bomo z veseljem še kdaj popeljali otroke na podobno izkušnjo.«

Foto: N.Š., M.C., S.K., S.S.

 

no images were found