| Avtor:

4. februar – svetovni dan boja proti raku

 

Mednarodna zveza za boj proti raku je letos petič organizirala svetovni dan boja proti raku, ki je namenjen preprečevanju, ozaveščanju in izobraževanju o raku. Letos je aktualen peti cilj Svetovne deklaracije proti raku, s katerim želijo preseči neustrezne predstave in mite o raku. Vseh ciljev pa je skupno enajst.

Vir: slomedia.it

V javnosti je potrebno preseči štiri neustrezne predstave o raku. Prva je, da je rak le zdravstven problem. Kar pa ne drži, saj ima rak vpliv tako na socialne kot na ekonomske smernice spreminjanja okolja. Naslednja predstava je ta, da rak prizadane bogatejše, starejše in razvitejše družbe. Toda ta bolezen narašča tudi v manj bogatih in razvitih družbah. Vse pogosteje pa za rakom zbolijo tudi mlajše osebe. Tretja predstava je, da diagnoza rak pomeni smrt. Vendar odkritje dejavnikov, ki vplivajo na nastanek raka, preventivni programi in učinkoviti načini zdravljenja omogočajo manjše obolevanje, večje preživetje in kvalitetnejše življenje bolnikov.  Zadnja neustrezna predstava o raku pa je ta, da se raku ne da izogniti. Toda najbolj učinkovit in trajen način za zmanjšanje svetovnega bremena raka je ravno preventiva.

Učinkovita preventiva pa se na nacionalni ravni začne z državnimi programi za obvladovanje raka, s katerimi se lahko uvaja preverjene in ustrezne ukrepe in programe, ki zmanjšujejo izpostavljenost dejavnikom tveganja, in spodbujajo k bolj zdravim  načinom življenja. Vsak posameznik pa lahko zmanjša ogroženost za raka s tem, da opusti uporabo tobaka in se izogiba pasivnemu kajenju, omeji pitje alkohola, se izogiba pretiranemu izpostavljanju soncu, je redno telesno aktiven, skrbi za zdravo prehrano in za primerno telesno težo, se ščiti pred okužbami, ki povzročajo raka ter se udeležuje presejalnih programov, kot so Svit, Zora in Dora.

Vir: Društvo onkoloških bolnikov Slovenije