| Avtor:

4. festival Prekmurske gibanice in Prekmurske šunke

MORAVSKE TOPLICE – TIC Moravske Toplice, Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot in Terme 3000 so v petek, 14. junija 2013, in soboto, 15. junija 2013, na zelenici pred hoteli v Termah 3000 organizirali dvodnevni festival prekmurskih ljudskih plesov, glasbe, kulinarike in obrti. Festival pomeni povezovanje bogatega kulinaričnega in etnološkega izročila ter turizma v Prekmurju.

4-festival-prekmurske-gibanice-in-prekmurske-sunke-44Letošnja novost je bila družbeno odgovorna vloga festivala. Sredstva, zbrana z dobrodelno prodajo nagrajenih gibanic – zbranih je bilo 615,00 evrov − je Društvo za promocijo in zaščito Prekmurskih dobrot namenilo Zvezi Sožitje. Sobotno festivalsko dogajanje so popestrili glasbeniki in folkloristi: OFS iz Porabja – Števanovec, FS KUD Jožef Košič Bogojina, ljudski godci iz Tišine, Komorni orkester OŠ Bogojina, zasedba Etnotrip in skupina Skok. Na več kot 30 stojnicah so svoje izdelke in pridelke ponujali lokalni proizvajalci, ponudniki, rokodelci in vinarji. Odvijale so se tudi nagradne vaške igre – 1 mesto: Selanske Bube (nagrada – kopalne karte s kosilom v Termah 3000), 2. mesto: KS Selo Fokovci (nagrada – odojek), 3. mesto FS male rijtar Tešanovci (nagrada – buteljke vrhunskega vina), 4. mesto: KS Krnci (tolažilna nagrada).

Potekalo je še ocenjevanje prekmurskih gibanic, šunk in perecev,rezultate najdete v priponki. Aktualne so bile tudi druge aktivnosti: modna revija narodnih noš folklore Beltinci, animacija s pozvačinom, razstava starih koles z društvom Dimek, prikaz priprave prekmurske gibanice, kuhanje bograča v 200-litrskem kotlu. Prireditev sta povezovala Gorazd Žilavec  in Daniela Županek.

Rezultati ocenjevanja prekmurske gibanice in šunke

Foto: TIC Moravske Toplice

no images were found