| Avtor:

4. oktober – svetovni dan živali

Svetovni dan živali obeležujemo že vse od leta 1931, ko so se ekologi zbrali na konvenciji v Firencah, kjer so opozarjali na stisko ogroženih živalskih vrst. Četrti oktober pa je bil izbran za svetovni dan živali tudi zato, ker je to praznik svetega Frančiška Asiškega, ki je bil velik zagovornik, hkrati pa tudi zavetnik živali. Legende pravijo tudi, da se je Asiški z živalmi pogovarjal in z njimi tkal prijateljske vezi.

Vir: http://serbiananimalsvoice.com

Vir: http://serbiananimalsvoice.com

Vse od leta 1931 temelji svetovni dan živali na poklonu in spoštovanju živalim, pa tudi ljudem, ki imajo živali radi in jih cenijo. Ta dan se praznuje v vseh državah, ne glede na nacionalnost, vero ali politično ideologijo.

Društva za varstvo in zaščito živali po vsem svetu na ta dan prirejajo različne dogodke in prireditve, s katerimi opozarjajo na pomembno vlogo, ki jo imajo živali v našem življenju. Poslanstvo vseh nas bi zato moralo biti, da priznamo različne vloge, ki jih igrajo živali v naših življenjih ter potrditev in hvaležnost živalim, da nam bogatijo življenje.

Vir: www.worldanimalday.org.uk