| Avtor:

44 mladih gasilcev Gasilske zveze Puconci letovalo na Debelem Rtiču

Gasilska zveza Puconci je od 11. julija do 18. julija 2015 organizirala letovanje gasilske mladine v Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije na Debelem Rtiču. Letovanja, ki sta ga sofinancirala Gasilska zveza Slovenije in GZ Puconci, se je udeležilo 44 otrok, starih od 9 do 13 let, in 10 mentorjev gasilske mladine. V Gasilski zvezi Puconci so se odločili za letovanje gasilske mladine, zato da jim popestrijo počitnice, in da jih nagradijo za delo v gasilski Debeli Rtic (15)organizaciji. »V gasilski organizaciji se zavedamo, da moramo v naše vrste pritegniti čim več mladih, da se bo nadaljevala tradicija gasilstva in to je tudi eden izmed načinov, da v bodoče pritegnemo mlade v naše vrste,« je povedal predsednik GZ Puconci Ivan Pintarič. Namen letovanja je bil nagrada za gasilsko mladino. Otroci se tako ne družijo samo na gasilskih vajah in tekmovanjih, temveč tudi ob drugih priložnosti kot so razni tabori in letovanja. Letovanje je neke vrste šola za življenje, kjer otroci preživljajo počitnice koristno, kulturno predvsem pa je velik pomen na socializaciji otrok, kot so na primer skupne aktivnosti, podrejanje skupnim pravilom …

Kopanje, delavnice, vožnja z ladjico

Kljub visokim temperaturam, ki so bile ves teden preko 30 stopinj Celzija, se otroci niso hladili samo v morju in bazenu, temveč so imeli cel teden pester program. V soboto in nedeljo so se hladili v vodi, v ponedeljek pa so si v Kopru ogledali najsodobnejšo slovensko gasilsko brigado, kjer imajo kar 20 gasilskih vozil. V torek je sledila naravoslovna delavnica, kjer so otroci nabirali školjke in si iz njih ter ostalih naravnih materialov izdelali izdelke, ki so jih lahko odnesli domov za spomin na letovanje na Debelem Rtiču. V sredo je sledila vožnja z ladjico do pristaniškega mesta Piran. Tam so si ogledali Tartinijev trg in samo mesto. V četrtek pa so imeli delavnico lov na zaklad. Preostale dni letovanja pa so preživeli v vodi in uživali v vodnih radostih. V soboto je sledila spet sledila vožnja z vlakom domov, ki je bila za tiste otroke, ki so se prvič peljali z vlakom, prava atrakcija.Debeli Rtic (8)

GZ Puconci je letos prvič organizirala letovanje gasilske mladine v tako velikem številu. V preteklih letih pa so se nekatera prostovoljna gasilska društva že udeleževale tovrstnih letovanj. Otroci so se imeli na letovanju lepo. Beno Jud je o letovanju povedal: »Na letovanju je bilo zelo lepo. Vreme je bilo odlično, voda pa je bila zelo topla. Veliko smo plavali in igrali nogomet, igrali poker in se kartali Uno. Najboljša mentorja sta bila Sašo in Janja. Žiga Janža pa je bil naš zabavljač, ker je skrbel za dobro volj s pripovedovanjem vicev.« Tudi Zali Svetanič je bila z letovanjem zelo zadovoljna. »Bilo je zelo lepo. Veliko smo plavali in se sončili zaradi prelepega vremena. Ni mi bilo všeč, da so se nekatera dekleta veliko prepirala in jokala zaradi domotožja. Najboljše je bilo, ko smo se po prepiru spet pobotale in se naprej zabavale. Bili so mi pa všeč tudi naši mentorji, da so nas potolažili, če smo imeli domotožje in za nas skrbeli ter nas zabavali,« je pojasnila Zala.

Debeli Rtic (14)Tudi mentorjem je bilo prijetno vzdušje na letovanju. »Bilo je razgibano, morsko, mokro in slano. Otroci so bili sproščeni, razigrani, polni ustvarjalnih idej (na) ob in v bazenu. Minilo je kot bi trenil in že smo se vračali s prijetnimi spomini, novimi prijatelji in z željo po naslednjem tovrstnem druženju. Mladina tudi nas mentorje veliko nauči in zaradi njih ostajamo mladi, sproščeni in igrivi,« je dejala ena izmed mentoric Irena Podpečan.

Tudi v prihodnje bodo v GZ Puconci organizirali kaj podobnega. »Vsekakor se bomo v Gasilski zvezi Puconci potrudili, da bi tudi v prihodnje skrbeli za naše mlade rodove in organizirali različne aktivnosti, da bi mladi z veseljem delovali v gasilski organizaciji,« dodaja Pintarič.

Foto: S. K.

no images were found