| Avtor:

47. Shod EHO Podpornice

PUCONCI – Evangeličanska cerkvena občina Puconci je v nedeljo, 4. maja 2014, organizirala 47. Shod Evangeličanske humanitarne organizacije – Podpornica. Letošnji shod je potekal pod geslom »Razpošiljaj svoj kruh po vodi, po mnogih dneh ga boš spet našel«. Skupaj je bilo zbranih 9211,93 evrov.

Prvo nedeljo v maju je tradicionalni Shod EHO-Podpornice na območju ene izmed cerkvenih občin. Letos ga je priredila ECO Puconci. V soboto, 3. maja, je v evangeličanski cerkvi v Puconcih potekal dobrodelni koncert etno skupine Prifarski muzikanti, s katerim so zbrali 1800 evrov.

koncert-etno-skupine-prifarski-muzikanti-1Prifarski muzikanti so skupina, ki je svojo glasbeno pot začela leta 1988 pri Fari v Kostelu. S pesmijo in vižami ohranjajo bogato in raznoliko slovensko ljudsko izročilo, zadnjih letih pa so svoj glasbeni nabor opazno razširili. Na dobrodelnem koncertu so obiskovalci lahko slišali zimzelene melodije, pesmi dalmatinskih klap, domače in tuje popevke in tudi ljudske pesmi drugih narodov. Poseben zvok dajejo skupini tamburaški instrumenti, violina, harmonika in druga tradicionalna glasbila. Odlikuje jih štiriglasno petje, glasbeni kritiki pa jih uvrščajo med najboljše etno skupine na Slovenskem. Prifarski muzikanti so: Mitja Ferenc na berdi, kitari in bas kitari, Valentin Južnič na bisernici, Martin Marinč na diatonični harmoniki, Toni Obranovič tudi na klavirski harmoniki, Uroš Obranovič na bugariji, Jernej Pečak na violini in Brane Počkar na braču.

V nedeljo pa je na istem prizorišču potekal Shod Podpornice, ki se je začel ob 10. uri z bogoslužjem.

Dva krovna programa EHO Podpornice

Delovanje Evangeličanske humanitarne organizacije – Podpornica se kontinuirano izvaja pod dvema krovnima programoma, in sicer pod programom »Mobilna diakonija« in programom »Pomoč v stiski«. Mobilna diakonija zajema pomoč uporabnikom na domu, v obliki dnevne dostave toplih obrokov hrane in s pomočjo v sodelovanju z različnimi ostalimi službami, kot so občasna preskrba s prehrambnimi artikli v obliki prehrambnih paketov, prevozi v bolnišnice in ostale zdravstvene ustanove, pomoč pri negi bolnikov, predvsem v obliki izposoje bolniških postelj ter ostalih ortopedskih pripomočkov. Programsko najširši od tega krovnega programa je dnevna dostava toplih obrokov, ki na letni ravni predstavlja čez 19.200 toplih obrokov. Po obsegu drugi najširši program mobilne diakonije je izposoja bolniških postelj – na razpolago jih imajo 150. Drugi krovni program pa je »Pomoč v stiski«. To je neposredna materialna pomoč uporabnikom, predvsem v obliki kritja nujnih življenjskih stroškov oziroma tudi neposredna materialna pomoč po naravnih ali drugih nesrečah, ravno tako pa pomoč otrokom in mladostnikom pri nakupu šolskih pripomočkov.

»Razpošiljaj svoj kruh po vodi, po mnogih dneh ga boš spet našel«

47-shod-eho-5Bodonski evangeličanski duhovnik Simon Sever je v pridigi dejal: »Zavedam in zavedamo se, da je potreben sistemski pristop vseh družbenih vzvodov, da bo človeška stiska med nami utišana. A vendar nas že danes vabim vse tiste, ki to zmoremo, da po svojih močeh razpošljemo svoj kruh, da torej razpošljemo delček svojega zemeljskega zadovoljstva, tudi med tiste, pri katerih je tega kruha in to ne po lastni krivdi, premalo.« Sever pravi, da tisti, ki izkažejo solidarnost, ki razpošljejo svoj kruh, smejo upati, da jim bo ta razposlan kruh, bogato povrnjen. »Tako kot je to povedal starozavezni človek – po mnogih dneh, boš ta kruh spet našel. Sejmo torej dobroto in naj pri tem sejanju ne danes in ne jutri, ne miruje naša roka,« so bile besede, s katerimi je Sever zaključil svojo pridigo.

Letos zbirali sredstva za družino v Planini pri Rakeku

Evangeličanska humanitarna organizacija Podpornica deluje v javnem interesu, ne glede na veroizpovedno, svetovnonazorsko ali kakršnokoli drugo opredelitev uporabnikov v stiski. Lani so v okviru Shoda Podpornice pomagali družini, ki ji je zemeljski plaz v celoti uničil hišo. Družina danes že živi v novih bivalnih prostorih. V okviru letošnjega shoda so zbirali sredstva za družino, ki so ji narasle vode v Planini pri Rakeku, ravno tako skorajda v celoti uničile bivališče februarja letos, tako da sta se zakonca morala iz hiše izseliti. Prav tako pa bodo del zbranih sredstev namenili za programe EHO Podpornice, ki bodo usmerjeni v blaženje socialne izključenosti.

Foto: R. B., ECO Bodonci

no images were found