| Avtor:

5. slovenski dan pri porabski domačiji v Andovcih

ANDOVCI – Porabsko kulturno in turistično društvo Andovci je v sodelovanju s Slovensko narodnostno samoupravo Andovci in Razvojno agencijo Slovenska krajina pripravilo že peti slovenski dan, ki je bil v soboto, 14. julija, pri porabski domačiji v Andovcih.

Obiskovalci, med katerimi so bili poleg domačinov in vaščanov okoliških vasi tudi vaščani iz krajev preko državne meje, so se na začetku udeležili slovenske svete maše, ki jo je maševal župnik Vili Hribernik. Po sveti maši je sledila blagoslovitev križa, ki ga je že leta 1959 v zahvalo Andovčanom postavil Jožef Talaber, preden je odšel v Ameriko, saj se jim je na ta način želel zahvaliti za gostoljubje, ki ga je bil deležen, ko je bil v Andovcih. Križ je bil takrat s prvotnega mesta ukraden in odvržen v gozdu, po posvetovanju v porabskem kulturnem in turističnem društvu pa so ga v letošnjem letu obnovili in ga postavili pri porabski domačiji.

Po blagoslovitvi križa je sledil kulturni program. Vse navzoče je naprej nagovoril predsednik porabskega KTD Andovci Karel Holecz. Poudaril je, da obnovljen križ simbolizira tudi našo vest. Pral ga je dež, žgalo ga je sonce, vendar pa še vseeno stoji, saj ga skupaj držita železo in beton. Podobno je tudi s Porabci, saj jih porabska kultura in jezik držita skupaj, zato naj, kot je sam poudaril, pazijo nanju. Po govoru je sledila podelitev priznanj vsem, ki so na kakršen koli način pomagali Andovčanom. Priznanja so tako dobili novinarka Silva Eory, ki je širila vesti o dogajanju v Porabju tudi med Slovence ter kuharja Emil Mešič in Feri Trifus. Po podelitvi priznanj so v kulturnem programu nastopili še ljudski pevci iz Gornjega Senika ter Žižkov in Gorički lajkoši.  Sledila je še pogostitev, ki so jo pripravili domačini, po pogostitvi pa prijetna zabava z glasbeno skupino Cocktail.

no images were found

Foto: Damjana Nemeš