| Avtor:

7. festival skečev »Prefrigani Zgrebaš«

PEČAROVCI – TKŠD Pečarovci  je organiziralo že 7. tradicionalni festival skečev. V petek, 31. maja 2013, in v soboto, 1. junija 2013, je kljub slabemu vremenu uspešno potekel in zaključil svoje poslanstvo »Prefrigani Zgrebaš« .

prefrigani-zgrebas-8Na oderskih deskah gledališča v Pečarovcih se je predstavilo 11 ljubiteljskih gledaliških skupin iz Pomurja, Prlekije in Podravja. Gledališčniki so se predstavili z veseloigrami dolžine do 15 minut.

Nastopali so :

–         Živa scena: 5-deklet.net

–         Ljubiteljska gledališka skupina Mokoš Bakovci: Kuča puna smeja in nevol

–         Ljubiteljska gledališka skupina Kroške tikvi: Naj se zna,što je šef pri iži

–         Ljubiteljsko dramsko društvo Sv.Jurij ob Ščavnici: Pepeka za župana

–         Dramska skupina Močnikovi,KPD Rogaševci: Tašča

–         Ljubiteljska gledališka skupina »ZGREBAŠI« TKŠD Pečarovci: V tretje gre rado

–         KD I. Kavčič-Gledališka skupina Ljutomer: Ona in on pred TV

–         Gledališka skupina Polanske frajle: Štrajk

–         KUD Franjo Sornik Smolnik: Na kmetiji

–         KD I. Kavčiča-Gledališka skupina Ljutomer: Tajnica

–         Ljubiteljsko dramsko društvo Sv. Jurij ob Ščavnici: V parku

prefrigani-zgrebas-3Pred strogim očesom strokovne komisije predsednika Aleša Nadaja in članic Ivanke Huber in Mateje Huber, se je prvi večer predstavilo šest nastopajočih skupin, izmed katerih je potem publika izbrala zmagovalca, ki je nastopil drugi večer še enkrat. Letos je glas ljudstva dodelil ponovni nastop dvema skupinama z istim številom glasov. Ponovno so se lahko predstavili gledališčniki iz Kroga in iz Polane, tako se je v soboto predstavilo sedem skupin.

V šotoru, ki je pokal po šivih, je oba večera bila zabavna atmosfera, publika je nastopajoče pridno spodbujala z bučnim aplavzom. Nastopajoči pa so od sebe dali prav vse in dokazali svojo strokovnost in iznajdljivost, predvsem pa vztrajnost in pridnost, saj je za tako odlično odigrana dela bilo prav gotovo potrebno veliko vloženega dela.

Dogajanje je povezoval Miha Horvat, ki je dokazal, da mladost ne pomeni samo norost ampak tudi sposobnost mladega človeka. Prav on je popestritev gledališke skupine »Zgrebaši«, saj vedno pripomore k zabavnim vajam in skupini vliva pogum, pa čeprav je eden najmlajših članov. MIHA ponosni smo na tebe HVALA!

Strokovna komisija je dodelila priznanje za naj predstavo dramski skupini Močnikovi iz Rogaševcev z igro Tašča avtorice Melite Maček. 

Priznanje za naj besedilo je dobil avtor gledališke predstave »Naj se zna, što je šef pri pri iži« Edvard Jakšič, ki so jo predstavili gledališčniki iz Kroga. Prav tako je priznanje za naj stransko moško vlogo dobil igralec Kroških tikvi Štefan Flisar s stransko vlogo Konrada.

prefrigani-zgrebas-15V kategoriji mladi igralec pa je zablestel Uroš Černjavič v vlogi očeta Ferija v igri » Kuča puna smeja in navol« ki so jo predstavili gledališčniki iz Bakovec.

Priznanje za naj igralko je dobila igralka Danijela Kutnjak z vlogo tajnice (gledališke skupine Ljutomer).

Glavno moško vlogo pa je naj boljše odigral Roman Marič v vlogi Pepeka za župana skupine Doj pretočeni Prleki, ki so se nam na festivalu predstavili že večkrat in prav vedno poželi kakšno priznanje.

Zmagovalna igra po mnenju publike pa je bila igra Ljubiteljske gledališke skupine »ZGREBAŠI« TKŠD Pečarovci »V tretje gre rado«, v kateri je prikazana ženska iznajdljivost, ki ne pozna meja.

ZMAGOVALNI SKUPINI  STA PREJELI SKULPTURO PREFRIGANEGA ZGREBAŠA

– Najboljša predstava po izboru strokovne komisije: »Tašča« Močnikovi iz Rogaševcev

– Najboljša predstava po izboru gledalcev: »V tretje gre rado« Ljubiteljske gledališke skupine Zgrebaši iz Pečarovec

Vsem dragim gledališkim prijateljem se v imenu Turistično kulturno športnega društva in v imenu Ljubiteljske gledališke skupine »Zgrebaši« najlepše zahvaljujem za sodelovanje na festivalu in čestitam za dosežene rezultate, ter upam, da se naslednje leto spet srečamo na takrat že 8. festivalu Prefrigani Zgrebaš.

Najbolj pa smo bili veseli letošnjih novincev na festivalu, KUD Franjo Sornik iz Smolnika ter Polanskim Frajlam.

Zahvaljujem pa se še vsem pridnim pomagačem vasi Pečarovec in članom TKŠD, ki so kakor koli pomagali pri izvedbi našega edinstvenega dogodka, vztrajali smo in bili močnejši in hitrejši od vremena. Hvala vidimo se spet prihodnje leto ob enakem času.

»Preprausta rejč v igri na ljudskon odre je kak pušel domači korin, čuje se skromno, je pa lepša kak najvekši nasad prpovanih cvetov.«

Prispevek: vodja ljubiteljske gledališke skupine »Zgrebaši« Danica Kardoš

Foto: Matej Sukič in Milan Petrijan

no images were found