| Avtor:

7. jesenski bazar

 

GRAD – Javni zavod Krajinski park Goričko je v soboto, 20. oktobra 2012, na grajskem dvorišču organiziral jesenski bazar. Na stojnicah so gorički rokodelci in kmetije ponujali izdelke in pridelke, ki ohranjajo kulturno krajino in naravo.

Na grajskem dvorišču najobsežnejšega srednjeveškega kompleksa na Slovenskem, je na sedmem jesenskem bazarju svoje izdelke in pridelke ponujalo preko trideset pridelovalcev. Ponudba za obiskovalce je bila na letošnjem bazarju zelo pestra. Na bazarju si je bilo možno ogledati in tudi kupiti raznovrstne izdelke, in sicer: med, bučno in orehovo olje, domač kruh, zeliščni čaji, korita, izdelki iz ličja, rokodelski izdelki (vezenine, prtički), lončeni izdelki, domači likerji in razna domača žganja, domače mesne izdelke (šunka, klobase), razne sire, moke, testenine, medene izdelke, ptičje krmilnice, ročno izdelan nakit kot tudi kovaške izdelke.7. jesenski bazar

Vsako leto nekaj več                                                                          

Na bazarju so lahko prodajali rokodelci in ponudniki z območja Goričkega. »Namen prireditve je poudarek na jeseni, dobrotah, ki nam jih podarja narava. Poleg tega je jesen čas izletov, pridejo tudi ljudje iz drugih krajev po Sloveniji in si želijo kupiti kaj domačega. Obiskovalci si lahko ogledajo grad. Poskrbimo pa tudi za kulturni, glasbeni program in delavnice za otroke, tako da je zadovoljeno več ciljnim skupinam,« je povedala članica vodniške službe Štefanija Fujs. Dodala je, da je vsako leto več pridelovalcev. Zdi se ji, da je vsako leto nekaj več in da raste tudi prireditev.

Darinka Vidonja se je bazarja udeležila že tretje leto zapored. Pravi, da na to prireditev rada pride, ker prireditev obiščejo ljudje iz cele Slovenije. »Pomembno je, da ljudje vidijo naše izdelke, kateri so na pokušnjo in prodajo. Domačini toliko ne kupujejo, saj si večina ljudi te domače stvari pridela doma. Opažam, da gredo v prodajo bolj manjše stvari, kot so ocvirkove pogače, kruh, kiflini, jabolčne in bučne gibance, saj jih ljudje pojedo kar med obiskom bazarja,« pravi Darinka, ki se s peko kruha ukvarja že tri leta. Njena stojnica je na bazarju ponujala same domače jedi, in sicer: ržen kruh, domači vrtanek, orehovi in marmeladni kiflini, ocvirkove pogače ter jabolčne in bučne gibance.

Priredili so tudi pester program, ki je obsegal prodajno razstavo in prikaze izdelovanja izdelkov domače obrti v živo in v filmih, program Svit, delavnica polstenja, delavnica pletenja iz ličja, Sokoli, razstava gob 5. mikološkega srečanja ob EU Zeleni zvezi in učna ura v gozdu. Največ zanimanja so pritegnili Sokoli, kjer so člani Sokolarskega društva Pomurja predstavili ptice in delo z njimi.

Foto: Janja Vlaj

no images were found