| Avtor:

8. festival skečev »PREFRIGANI ZGREBAŠ«

PEČAROVCI – Turistično, kulturno in športno društvo Pečarovci je v petek, 30. maja, in soboto, 31. maja, v Pečarovcih pred vaško-gasilskim domom organiziralo že osmi tradicionalni Festival skečev »PREFRIGANI ZGREBAŠ«.

8-festival-skecev-prefrigani-zgrabas-5Lahko bi rekli, da je bil to festival dobre volje in smeha, saj se je pred vaško-gasilskim domom  zbralo veliko smeha žejnih gledalcev, katerim se je predstavilo veliko izvrstnih amaterskih gledališčnikov iz Pomurja in Porabja.

Kot uvod v festival sta se nam oba večera predstavili gledališki skupini Osnovne šole Puconci pod mentorstvom učiteljice Jasne. Prvi večer so nastopale Goričke dikline z igro »Rojstvo našega Janezka«, drugi večer pa Püconski vragci z igro »Obletnica poroke«. V obeh igrah, ki sta trajali skoraj pol ure, so se nastopajoči izvrstno izkazali.

Na odru so gledalci lahko videli še prvovrstne predstave gledališčnikov iz Bakovcev z igro »Lažni zdravnik«, KUD Goričko iz Gornjih Petrovcev z igro »Prva na Marsu, Puconski gledališčniki so se predstavili z igro »Ribičija«. Od Svetega Jurija ob Ščavnici so prišli nastopat gledališčniki z igro »Mejna kontrola«, humoristična skupina Nemaki iz Sela pa so odigrali igro »Halo, Halo« in kulturno društvo MIM z igro »Šanec«. Ljubiteljska gledališka skupina »Zgrebaši« iz Pečarovcev smo odigrali igro »Celi svet je naure«, Močnikovi iz Rogaševcev pa »Pri zdravniku«. Doj pretočeni Prleki so večer popestrili z igro »Čas za ženitev«, KD Ivan Kavčič Ljutomer z »Lovskimi Lažmi« in seveda naši Prijatelji iz Porabja DUO Fodor z igro »Kokošnjak«.

Vsi ustvarjalci so bili izvrstni in neponovljivi. Strokovna komisija v sestavi Aleša Nadaja, Ivanke Huber in Andreje Časar je izbrala zmagovalno igro gledališke skupine KTD Puconci »Ribičija«, avtorja in režiserja Vitomirja Vratariča, v kateri so nastopali Karel Hari, Jože Urbančič in Štefan Sočič, ki je prejel tudi nagrado za najboljšo stransko vlogo8-festival-skecev-prefrigani-zgrabas-6

V igri kulturnega društva MIM »Šanec« sta nastopala Matej Mertük in Boštjan Sinic, ki je prejel od komisije naziv najboljšega igralca. Naziv najboljše igralke je pripadel  igralki KPD Rogaševci Lidiji Ficko, ki je odigrala vlogo klajfarce Dragice. Strokovna komisija je izbrala za naj besedilo igro »Šanec« od Boštjana Sinica in Mateja Mertüka. Podelili pa so tudi priznanje naj obetavnemu mlademu igralcu osemletnemu pacientu Adelu Balčinović iz ljubiteljske gledališke skupine Mokoš iz Bakovcev.

Publika pa je z glasovanjem odločila zmagovalce 8. festivala skečev, in sicer ljubiteljsko gledališko skupino »Zgrebaši«, ki so odigrali igro »CELI SVET JE NAURE«. Avtorica in režiserka igre je Danica Kardoš. Poleg nje so v igri nastopali še Melita Žižek, Alenka Kodila, Andreja Horvat, Goran Kodila, Bojan Šeruga in Miha Horvat.

Prefriganega Zgrebaša sta oba večera spremljala in vodila originalna Zgrebaša Vojka Vrečič in Miha Horvat ter seveda tudi naš predsednik TKŠD Pečarovci g. Jožef Rituper.

Držali smo se našega motoja:

 »Preprausta rejč v igre na ljudskon odre je kak püšej domačih korin, čüje se skromno, je pa lepša kak najvekši nasad prpovanih cvetov.«

Tako smo uspešno zaključili našo tradicionalno prireditev za izvedbo katere se je trudilo veliko pridnih pomagačev, organizatorjev in seveda tudi naših ljubih gledaliških prijateljev brez katerih te prireditve in srečanja izvrstnih ustvarjalcev ne bi bilo. Pa tudi na sponzorje ne smemo pozabiti. Vsem skupaj najlepša hvala in upam, da se čez leto dni  v Pečarovcih spet vidimo v gledališču na trati.

Prispevek: Vodja ljubiteljske gledališke skupine Danica Kardoš

Foto: Milan Petrijan

no images were found