| Avtor:

8. tabor gasilske mladine

BODONCI – Gasilska zveza (GZ) Puconci je v Bodoncih od petka, 27. junija, do nedelje, 29. junija, organizirala tabor gasilske mladine iz GZ Puconci in Vatrogasne zajednice (VZ) Zabok. Tabora se je udeležilo 77 otrok. Letošnji tabor gasilske mladine je organizirala GZ Puconci. Gasilski mladinski tabor je organiziran že osmo leto zapored.

tabor-gasilske-mladine-99Občina Puconci je pobratena z Občino Zabok, GZ Puconci in VZ Zabok pa imata prijateljski odnos. Tabor se eno leto organizira na Hrvaškem, drugo leto pa v Sloveniji. Tokrat je bil na podružnični osnovni šoli v Bodoncih. Udeležilo se ga je 22 otrok s Hrvaške in 55 otrok iz Slovenije. Tabora se lahko udeležijo otroci, stari od 7 do 11 let. Na taboru je bilo tudi 13 mentorjev, ki so skrbeli za varnost otrok, pomagali pri organizaciji in izvedbi samega tabora, skrbeli za motivacijo otrok pri igrah, pri medsebojnem spoznavanju in sodelovanju.

V petek po prihodu je sledilo spoznavanje otrok med seboj in namestitev. Nato so člani društva REPS (Kinološko društvo za reševalne pse) predstavili njihovo društvo in delovanje. Njihova osnovna dejavnost je šolanje psov v reševalne namene, kot so iskanje pogrešanih v naravi, v ruševinah in plazovih. Za delo imajo usposobljenih več vodnikov z reševalnimi psi. Vodniki in psi so usposobljeni za reševanje izpod snežnih plazov, ruševin in za iskanje pogrešanih oseb tudi na težjih terenih. Otrokom je bilo najljubše, da so lahko pse tudi božali. Otroci so te psom tudi skrili in psi so jih potem iskali ter z laježem nakazali, da so našli iskano osebo.tabor-gasilske-mladine-134

Po kosilu so potekale razne družabne in športne igre, in sicer nogomet, košarka, igra med dvema ognjema ter igra v peskovniku, toboganih, gugalnicah in ostalih igralih. Popoldan so se otroci skupaj z mentorji odpravili na pohod do vaško-gasilskega doma Bodonci, kjer so jim člani PGD Bodonci predstavili društvo, notranjost doma, gasilsko opremo in vozila. Otroci so se preizkusili tudi v vaji z vedrovko. Največja atrakcija je pa bila, da je lahko vsak poizkusil, kako se gasi s turbo ročnikom. Peš so se odpravili nazaj na šolo, kjer so imeli še večerjo.

Turistični vlakec in Vulkanija

V soboto so se po zajtrku s turističnim vlakcem peljali na ogled doživljajskega parka Vulkanija. Pri Gradu na Goričkem je pred tremi milijoni let bruhal zadnji vulkan na območju današnje Slovenije. V doživljajskem parku Vulkanija so otroci doživeli njegov izbruh. Ob tem so spoznali še veliko zanimivosti o vulkanih in geoloških značilnostih našega planeta, še posebej Goričkega. Na začetku so spoznali krtka Olija, ki jih je vodil skozi večji del parka in čarovnico Ezo, ki mu je bila stalno za petami, saj si je želela priti do dragocenih kristalov olivina, ki so z izbruhom vulkana pri Gradu na Goričkem, prišli na površje.

tabor-gasilske-mladine-155Po vrnitvi od Grada so imeli kosilo in razne športne igre z žogo. Otroci so si ogledali tudi evangeličansko cerkev v Bodoncih in čebelnjak. Na tridnevnem taboru so  izdelovali tudi sveče iz čebeljega voska, katere so si lahko potem tudi odnesli domov.

V nedeljo so se odpravili na občinsko gasilsko tekmovanje v Poznanovce in nato v Boračevo, kjer so si ogledali živalski vrt Sikaluzoo. Namen tega tabora je predvsem ta, da se otroci spoprijateljijo, zabavajo, spoznavajo, da spoznajo znamenitosti kraja, kjer je tabor in urjenje gasilskih veščin. Bojan Lončar, predsednik komisije za mladino GZ Puconci, je povedal, da se je tega tabora do sedaj udeležilo največ otrok. Lončar pravi, da je sodelovanje z VZ Zabok precej dobro. »Letošnji tabor je bil uspešen, saj so otroci lahko marsikaj doživeli. Menim, da je otrokom bilo najljubša vožnja s turističnim vlakcem in ogled doživljajskega parka Vulkanija,« dodaja Lončar.

Foto: J. V., M. C.

no images were found