| Avtor:

Adventni čas se bliža

V nedeljo, 27. novembra, se bo pričel letošnji advent, to je čas štirih tednov pred božičem, končal pa se bo na božični večer, 24. decembra. Ta čas pričakujemo božične praznike in se nanje pripravljamo.

advetni-vencek-customAdvent, ki se v krščanskem pomenu nanaša tudi na prihod Jezusa Kristusa, ima trojni pomen. V tem času se namreč spominjamo preteklosti, živimo v sedanjosti in se pripravljamo na prihodnost. Kar dela advent še bolj posebnega, pa so njegovi simboli, predvsem adventni venčki, ki se izdelujejo po domovih pred prvo adventno nedeljo. Venec, ki naj bi bil po tradiciji okrogel, ker predstavlja večnost, sestavljajo zelenje, ki simbolizira novo in večno življenje ter upanje ter štiri sveče, ki simbolizirajo luč. Vsaka sveča simbolizira drugačen pomen. Prva predstavlja pričakovanje, druga mir, tretja veselje, četrta pa ljubezen. Nekateri postavijo v sredino venca še peto svečo, ki mora biti bele barve, imenujejo pa jo Kristusova sveča.

Barva sveč, ki je v krščanstvu najbolj značilna za adventni venec, je vijolična, saj je to barva spokornosti in posta, hkrati je tudi liturgična barva. Po krščanski tradiciji marsikje po domovih zamenjajo tretjo vijolično svečo s svečo roza barve, saj se v tem času spokornost in upanje spreobrneta v boljše vzdušje.

Sicer pa se v današnjem času izdelujejo venci različnih oblik in barv, ki sledijo modnim smernicam, ki jih narekuje moderni način življenja. Bistveno pa je vsekakor, da čas praznikov še bolj trdno poveže ljudi, ne glede na barvo in obliko venca.