| Avtor:

Adventni čas

Advent ali adventni čas pomeni obdobje posebne duhovne priprave na božič oziroma pričakovanje Jezusovega rojstva. Začne se s prvo adventno nedeljo, letos bo to 29. novembra, konča pa se po četrti adventni nedelji oziroma na sveti večer, to je 24. decembra.

liturgični adventni venec (Custom)Advent je izraz, ki se uporablja predvsem v krščanstvu, v katoliški Cerkvi pa se s tem zaznamuje začetek novega cerkvenega oziroma liturgičnega leta. Barva, ki ponazarja advent, je vijolična, saj pomeni spokornost. V času adventa se namreč pri bogoslužjih berejo berila, ki napovedujejo prihod odrešenika. Značilen simbol adventa pa je adventni venec s štirimi svečami, na vsako adventno nedeljo se prižge dodatna sveča. Naraščanje luči namreč simbolizira rast dobrega v življenju.

Simbolika adventnih venčkov

Adventni venček, ki je pogosto razširjen tudi med neverniki, se je v Sloveniji uveljavil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, prevzet pa je bil od germanskih narodov. Okrogla oblika venčka ponazarja popolnost in večnost, zelene veje, iz katerih naj bi bil spleten liturgični adventni venec pa govorijo o življenju. Sveče v vijolični ali beli barvi imajo več pomenov, med drugim predstavljajo štiri mejnike, kot so stvarjenje, učlovečenje, odrešenje in konec sveta. Predstavljajo lahko tudi štiri strani neba ali štiri letne čase ter človekovo življenje, kjer sveča, prižgana pri krstu pomeni, da se vsak trenutek manjša in da smo vsak trenutek bližje koncu življenja.

Liturgični adventni venčki naj bi bili brez ostali dodatnih okraskov, saj naj bi le na tak način prikazovali in ohranjali omenjeno simboliko.