| Avtor:

Ambrozija — alergena nadloga in nevarnost

Kihate, smrkate, težko dihate, pa ne veste zakaj? Vzrok je lahko tudi alergija na močno invazivno in alergeno rastlino, ki se je v zadnjih letih preveč razširila v naravi. Nezdravljena alergija lahko privede tudi do bronhialne alergijske astme.

Mlade rastline izgledajo prav simpatično. Da so invazivne in dobro prenašajo sušo, se kaže tako, da so tudi na pokošenih delih hitro spet večje od ostale trave.

Zavod za zdravstveno varstvo Murska Sobota že opozarja na previdno ravnanje pri preprečevanju razmnoževanja te nevarne rastline in tudi simptome, ki kažejo na obstoj alergije. Na spletu pa lahko najdemo že priročnik Navodila za zatiranje in preprečevanje širjenja pelinolistne ambrozije (Ambrosia artemisiifolia). Priročnik v slovenskem jeziku najdete na tem naslovu.

Rastlina je alergena ob stiku s kožo in brez, ko zacveti. Cveti od julija do septembra. Izpuliti jo je najbolje še pred cvetenjem. Vsekakor te visoko alergene rastline ne pulite z golimi rokami. Najbolje, da razmnoževanje preprečujete v spremstvu druge osebe, ki vse skupaj le opazuje in vam v primeru možne pretirane reakcije nudi nujno pomoč, da pokliče ali vas pripelje do zdravniške pomoči in primernih zdravil še v pravem času. Pretirana alergijska reakcija lahko privede do anafilaktičnega šoka, le-ta pa lahko povzroči tudi smrt.

V kolikor imate težave z dihalnimi organi, ki zagotavljajo eno osnovnih življenjskih funkcij za življenje – dihanje, se čim prej odpravite k svojemu osebnemu zdravniku, ki vas bo napotil k alergologu/pulmologu. Po opravljenih testih vam bodo povedali ali (in na kaj) ste alergični. Ker so testi, ki jih opravlja uradna medicina omejeni (testirajo vas le na izbrane alergene), je možno, da ne odkrijejo vseh alergenov, ki vas dražijo.

Alternativna možnost za odkrivanje alergenov, ki vas dražijo je bioresonanca, kjer vas na neinvaziven način z določenim aparatom testirajo na okoli 3000 alergenov. V Prekmurju se s tem ukvarja dr. Erika Žagar, ki dela v Černelavcih.

Na voljo so tudi homeopatska zdravila zoper alergijo na ambrozijo, ki nimajo nobenih stranskih učinkov (za razliko od običajnih zdravil). Homeopatija je v sosednji Avstriji priznana oblika zdravljenja, tako da se zdravila dobijo tudi v prosti prodaji v lekarnah, pri nas pa je na žalost ta oblika zdravljenja šele v povojih.

Z vzajemno skrbjo zase in hkrati tudi za druge poskrbimo, da bo naše Goričko čim bolj zdravo!

Prispevek in fotografije: Nina Kerec