| Avtor:

Bencin se je spet podražil

Ljubljana – Vlada Republike Slovenije je zvišala trošarine na srednje destilate, zato so se cene bencina včeraj, 3. aprila 2013, opolnoči spet zvišale. Ceni za dizel in kurilno olje pa se nista spremenili. Najbolj prodajani 95-oktanski bencin bo tako dražji za 0,9 centa na liter, 98-oktanski bencin pa za 1,1 centa na liter. 

Vir: delo.si

Osnova za izračun novih modelskih cen, ki se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij, je obračunsko obdobje od 18. do 29. marca 2013, v katerem so se borzne cene srednjih destilatov nekoliko znižale, glede na prejšnje obdobje, borzne cene motornih bencinov pa se niso zelo spremenile. V tem obdobju pa se je, glede na predhodno obračunsko obdobje, tečaj evra glede na ameriški dolar precej znižal, kar je vplivalo na zvišanje modelskih cen motornih bencinov ter na ublažitev znižanja modelskih cen srednjih destilatov.

Za liter 95-oktanskega bencina bo tako po novem potrebno odšteti 1,514 evra na liter, za 98-oktanski bencin pa 1,530 evra na liter. Ceni za dizelsko gorivo in kurilno olje pa ostajata 1,381 oziroma 1, 009 evra na liter.

Nove cene naftnih derivatov bodo veljale od 3. do 15. aprila 2013.

Prispevek: Anja Vlaj

Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo