| Avtor:

Blagoslov jedi na veliko soboto

Zadnji dan pred veliko nočjo se verniki odpravijo v cerkve in kapelice na blagoslov jedi, ki so jih pripravili doma. Poleg jedi pa duhovniki na ta dan blagoslavljajo tudi vodo in ogenj.

pirhi (Custom)Običaj že od nekdaj veleva, da gospodinje v soboto dopoldan pripravijo jedi, ki jih bodo popoldne odnesle k blagoslovu. Vsaka jed, ki se znajde v košari, ima določeno simboliko, ki je povezana s trpljenjem, križanjem in vstajenjem Jezusa. Po tradiciji naj bi se košare z jedmi pokrile z izvezenimi belimi prtički.

Velikonočna jedila ima svoj pomen

K žegnanju po navadi odnesemo hlebec kruha, meso, pirhe, hren, velikokrat pa tudi pomaranče in potico. Kruh v velikonočni košari ponazarja življenje in božjo dobroto, medtem ko je meso simbol Jezusovega telesa. Hren s svojo grenkobo ponazarja žeblje, s katerimi so Kristusa pribili na križ. Pomaranče so simbol gobe, s katero so Jezusu dali piti kis, potica pa simbolizira trnovo krono.

Naravne sestavine so najbolj pogosto uporabljena barvilanaravne barve (Custom)

Posebna pozornost pri velikonočnih praznikih je namenjena pirhom. Ti ponazarjajo kaplje krvi, ravno zaradi tega naj bi k blagoslovu odnesli rdeče pobarvana jajca. Sicer pa obstaja veliko tehnik in načinov za barvanje jajc. Zadnja leta se veliko gospodinj odloča za različne naravne sestavine, s katerimi obarvajo jajca. Najbolj tradicionalno in najbolj znano je seveda kuhanje jajc v čebulnih olupkih. Poleg tega pa se uporabljajo tudi druge sestavine, na primer namakanje jajc v teranu, v soku rdeče pese. Barvila, ki dajo jajcem barvo, pa so tudi kurkuma, borovnice, korenje, listi špinače …