| Avtor:

Bombaž raste tudi na Goričkem

V Sloveniji že nekaj časa opažamo vse več rastlin, ki niso značilne za to geografsko področje. Nekatere so nam poznane, spet druge vidimo prvič in se čudimo, kaj to sploh je. Tudi na skrajnem severovzhodu Slovenije so tovrstne rastline vse pogostejše. Tako lahko v Kuštanovcih med drugim najdemo  bombaž in smokvo.

Neobičajnih rastlin je pri hišah čedalje več. Tudi v Kuštanovcih pri Rozaliji Baler je tako. Med vsemi rastlinami pa zagotovo najbolj izstopa sadika bombaža. Ravno v tem času so se popki bombaža začeli odpirati in v njih so že vidna bela vlakna, po katerih bombaž tudi najbolj prepoznamo. Odpiranje in sušenje popkov pa sta tudi znaka, ki sporočata, da je bombaž zrel za obiranje.

Gospa Rozalija je zatrdila, da ji je bombaž kot rastlina všeč že dalj časa. V cvetličarni si je zato kupila tri vejice te rastline, sicer značilne za azijsko celino. V smehu je dejala: »Od tistega časa, ko imam doma v vazi te vejice bombaža, me ljudje na obisku vedno sprašujejo o tej rastlini in kje jo lahko dobijo. V popkih so bila semena, vendar jih zdaj ni več, saj je skoraj vsak odnesel nekaj semen, v upanju, da bo to vzklilo.«

Sadike bombaža ni zasadila načrtno, ampak jo je dobila od znanke. Zasadila jo je spomladi in nekaj časa rastlina ni rasla. Rozalija meni, da so bile krive ostale rastline, zasajene v bližini bombaža. Zato je ostale rastline odstranila in več prostora namenila mladi sadiki. To se je izkazalo za pravilno, saj je sadika začela uspevati in na njej so se začeli pojavljati popki. Ti so bili sprva zeleni, zdaj v jesenskem obdobju pa dobivajo rjavo barvo in se začenjajo sušiti in odpirati.

Kot že rečeno, ima Rozalija doma posajeni tudi smokvo in nešpljo. Ti rastlini prav tako nista preveč pogosti za goričko pokrajino. Nešpljo imajo doma okrog pet let. In kot nam je Rozalija povedala, so njeni plodovi zreli po tistem, ko nastopi prvi mraz. Nešplja pa naj bi bila tudi dobra paša za čebele. Tudi na smokvi je bilo opaziti še precej sladkih plodov. Rozalija je plodove uporabila tudi za pripravo žganja. »Smokva je bila praktično celotno poletje polna, saj vsi plodovi niso dozorevali naenkrat. Imamo jih  še sedaj«, je dodala.

Tudi po tem lahko sklepamo, da prst in podnebje ne odigrata vedno ključne vloge pri uspevanju rastlin, pač pa sta pomembni tudi nega in pozornost, ki ju rastlinam namenjamo.

no images were found

Foto: I. B.