| Avtor:

Božič – družinski praznik

Začenja se, za nekatere, najlepši čas v letu – božični čas. To je čas, ko bi se morali za trenutek ustaviti in ga preživeti z bližnjimi. Božič je spomin na Jezusovo rojstvo, najmlajše pa obišče Božiček in pridne tudi obdari. Že pred pojavom krščanstva pa so ljudje ob tem času slavili zimski solsticij, ki je pomenil, da so se dnevi začeli daljšati.

Vir: www.radiohit.si

Vir: www.radiohit.si

Božični čas traja od predvečera Jezusovega rojstva pa vse do 6. januarja, ko se verniki spominjajo prihoda svetih treh kraljev k Jezuščku v jaslice. S praznovanjem je povezanih tudi nekaj običajev. Na sveti večer tako verniki na svojih domovih postavijo jelko in jaslice, domove poškropijo s blagoslovljeno vodo in pokadijo s kadilom, med tem opravilom pa običajno molijo rožni venec in pojejo božične pesmi. Vrhunec praznovanja se zgodi ob polnoči, ko se ljudje udeležijo polnočne maše. V nekaterih mestih in vaseh imajo organiziran pohod z baklami k polnočnici.

Na praznovanje božiča pa se že pripravlja tudi papež Frančišek, ki včeraj obiskal svojega predhodnika in mu zaželel lep božič. Papež bo tradicionalno odkritje jaslic v Vatikanu spremljal z svojega okna v Apostolski palači, v torek bo v baziliki sv. Petra daroval polnočno mašo, v sredo pa bo imel prvi nagovor mestu Urbi et Orbi.

Prispevek: Anja Vlaj