| Avtor:

Božični kolač s suhim sadjem

 

TESTO:
500 g moke
40 g kvasa
100 g Rama margarine za peko
250 ml mleka
3 rumenjake
100 g sladkorja
1/2 žlice ruma
noževa konica soli
200 g suhega sadja (marelice, fige, slive, …. )
100 g mletih lešnikov
1/2 vanilija

PREMAZ:
1 rumenjak
100 g mandljev

Kvas zdrobimo in zmešamo z žličko moke, žličko sladkorja ter žlico mlačnega mleka. Pustimo vzhajati, da naraste na dvojno velikost. V skledo presejemo moko ter ji dodamo vzhajani kvas in zmes rumenjaka, sladkorja, margarine, ruma in vanilija.
Iz vseh sestavin zgnetemo testo, ki mu dodamo namočeno suho sadje ter mlete lešnike.

Testo mešamo toliko časa, da se lepo loči od sklede, nato ga pustimo slabo uro vzhajati.

Nato testo oblikujemo v svaljek, ki ga pri temperaturi 180? C 1 uro pečemo v modelu za šarkelj ali srnin hrbet.
Preden testo položimo v vročo pečico, ga premažemo z rumenjakom in po vrhu vanj vtisnemo cele mandlje.

Nasvet: Kolač lahko okrasimo z belim ledom ali čokolado.