| Avtor:

Božični prazniki – čas, ko se zbere družina

Z današnjim svetim večerom so se pričeli božični prazniki, ki mnogim predstavljajo čas, ko se po napornih vsakdanjikih spet zbere širša družina in skupaj praznuje. Božični dan, 25. decembra, velja za tradicionalni praznik, saj izhaja že iz predkrščanstva in ima polno simbolike.

jaslice (Small)Začetek praznikov se prične na sveti večer, ko družine po navadi skupaj večerjajo, nato pa se odpravijo k polnočnicam, pri katerih se prebirajo svetopisemske zgodbe o Jezusovem rojstvu. Božič je namreč obeležitev rojstva Kristusa. Kot pravi Lukov Evangelij v Svetem pismu sta se Marija in Jožef zaradi popisa prebivalstva napotila v Betlehem. Ker nikjer nista našla prenočišča, sta streho nad glavo poiskala v hlevčku, kjer je Marija povila Jezusa in ga položila v jasli.

Božič in z njim povezani običaji

bozicno drevo (Small)Praznovanje božiča je povezano s postavljanjem božičnega drevesa in jaslic. Božično drevo je nekakšen znak življenja, lučke, ki ga krasijo pa predstavljajo luč, ki jo je na svet prinesel Jezus. Okrasni predmeti, ki so vsako leto na voljo v več barvah in oblikah, pa naj bi predstavljali dobroto, ki jo ob božičnih praznikih občutimo.

Drug simbol božiča so jaslice, ki naj bi se po tradiciji postavljale na sveti večer. V njim naj bi imeli prostor figurice Jezusa, Marije, Jožefa, pastirjev, ovčk, ob prazniku svetih treh kraljev pa naj bi dodali še njihove figurice. Sicer pa so jaslice živa predstavitev božične skrivnosti, postavljajo pa jih zaradi svetopisemske zgodbe, ki pravi, da je Marija novorojenca položila v jasli.