| Avtor:

Bron za Mačka in vozovnica za Rio

PRAGERSKO – Na evropskem prvenstvu z orožjem malega in velikega kalibra ter puško šibrenico na Pragerskem je bodonski strelec na glinaste golobe Boštjan Maček osvojil bronasto kolajno v trapu in izpolnil normo za nastop na poletnih olimpijskih igrah, ki bodo prihodnje leto v Riu de Janeiru.

Bostjan Macek (2)Boštjan Maček se je na evropsko prvenstvo odpravil dobro pripravljen, tako psihično kot fizično. »Deset dni pred evropskim prvenstvom sem zaključil priprave in lepo umirjeno počakal tekmo. Ciljev si nisem upal preveč postavljati, ker mi to strelišče ne ustreza preveč, zato sem bolj zaupal svojim izkušnjam in se motiviral za vsako serijo posebej,« pojasnjuje bodonski strelec na glinaste golobe.

Maček se je na domačem evropskem prvenstvu na Pragerskem preko razstreljevanja uvrstil v polfinale, vendar sam nastop v polfinalu ni bil zadosti za uvrstitev v Rio. Kako je potekalo samo tekmovanje? »Tekmovanje je potekalo zelo v spremenljivih pogojih, dež, hladno, velika oblačnost… res težki pogoji za tekmovanje. Kljub temu mi je uspelo z svojim znanjem in izkušnjami to vse premagati in se preko razstreljevanja uvrstiti v polfinale. Tudi v polfinale sem odpravil miren, ker sem zaupal v sebe in mojo kvaliteto streljanja. Na koncu se je to obrestovalo. Po končanem polfinalu sem imel vozovnico za Rio že v žepu, nadaljnje streljanje je bilo samo še za medalje in vprašanje kakšnega leska bo,« opisuje Boštjan Maček. Boštjan pravi, da je bil v finalu precej zbran in mu misli niso uhajale v Rio. »Med tekmo sem imel največ problemov z izbiro barv stekel na očalih. V pripravljalnem obdobju, ko je bilo vroče in cele dneve sonce ni bilo problema z izbiro stekel na očalih, vendar na tekmi je bilo malo drugače, saj so se pogoji iz serije v serijo spreminjali. Na koncu sem to vse premagal in uspel doseči moj letošnji cilj,« opisuje Maček.Bostjan Macek (1)

Kamen odvaljen od srca, garanje poplačano, dosežen življenjski cilj

Maček je tako na domačem evropskem prvenstvu osvojil enega svojih največjih uspehov v svoji karieri – bronasto kolajno in vozovnico za Rio. »Veselje je bilo res veliko, kamen se mi je odvalil z srca, moje garanje je bilo poplačano. Največ je pa vredno, če zaupaš v sebe in svoje sposobnosti,« pravi Boštjan. Zagotovil si je svoj drugi nastop na olimpijskih igrah in uresničili veliko željo, za katero je vložil več kot 20 let trdega dela. »Res sem dosegel moj drugi življenjski cilj – olimpijske igre. Po prvih olimpijskih igrah nisem upal več na to sploh pomisliti, ampak lansko leto v Granadi, mi je dalo nekaj vedeti, da nisem za odpis, zato sem se v to leto spustil res motiviran. V začetku mi ni preveč uspevalo, malo je bilo kriva menjava puške v mesecu marcu in tudi vremenski pogoji mi niso bili preveč pisani na kožo. Kljub vsemu sem vse to premagal in se pripravljal naprej, bolj odločen, da bom dosegel cilj, ki sem ga imel v glavi, to je Rio 2016. 26 let dela se je res obrestovalo. Nekateri odnehajo prej, ampak jaz nisem med njimi,« z veseljem pove bodonski olimpijec Boštjan Maček.

Bostjan Macek (5)Ciljev za olimpijske igre si še ne postavlja. Čakata ga še dve tekmi, najprej bo 10. avgusta nastopil na svetovnem pokalu v Gabali v Azerbajdžanu, nato pa v septembru na svetovnem prvenstvu v Lonatu v Italiji. Maček pravi, da bo ti dve tekmi nastopil bolj sproščeno, saj je ena skrb mimo. Boštjan Maček, prekmurski strelec v trapu, ob tem dodaja: »Dokler bom imel motivacijo nekaj doseči, o končanju športne kariere ne bom razmišljal. Ta vozovnica za Rio pa mi je dala nov zagon in voljo za streljanje.«

Foto: J. M., B. M.

no images were found