| Avtor:

Bukovniško jezero in Sv. Vid

V kotlini, ki je z vseh strani obdana z gozdovi – na jugovzhodu Goričkega, leži Bukovnica. Z nekaj manj kot 40 prebivalci je druga najmanjša vas v občini Moravske Toplice. Pod vinorodnim hribom Osišček, izvira potok Bukovnica, ki pri Dobrovniku dobi še madžarsko ime »Bakonak«.

Potok so v okviru protipoplavnih ukrepov pred desetletji zajezili in s tem ustvarili približno 7ha veliko, umetno akumulacijsko jezero. Jezero je po potoku in bližnjem kraju, dobilo ime Bukovniško jezero, katastrsko pa spada na območje Strehovec v občini Dobrovnik. Jezero, okrog katerega poteka učna pot, je raj za ribiče ter priljubljena izletniška točka.

Na hribčku v bližini jezera, se v bukovem gozdu nahaja kapela Sv. Vida, z izvirom. Na območju okrog kapele, so označili 26 energijskih točk. Kapela je bila zgrajena leta 1828, bližnji izvir pa so pred leti obnovili in omogočili dostop tudi invalidom. V notranjosti kapele se nad tabernakljem nahaja kip sv. Vida, ter kipa srca Jezusovega in Marijinega, na steni pa so slikarije slikarja Janeza Mežana.

V zvoniku, ki ima po eno okno na vsako stran neba, sta dva zvonova. Ljudje prihajajo k izviru po pitno vodo, ali si pridejo umit oči. Po legendi naj bi sveti Vid bil zaščitnik oči in ozdravil bolezni, povezane z vidom. Gobarji pridejo umit oči tudi zato, da bi bolje videli gobe, ki rasejo na tem območju, še posebej jurčke. Tradicionalno se spomladi na Vidovem »proščenju« zbere veliko število ljudi, ki si zdravilno vodo iz izvira v lončenih »püjtrcah« odnesejo tudi domov.

Foto: U. L.

no images were found