| Avtor:

Čas žetve – kombajni v polnem zagonu

Na poljih po Goričkem so zabrneli kombajni in začela se je žetev. Če se bodo tako visoke temperature nadaljevale, bo žetev v naslednjih dneh dosegla svoj vrhunec. Pri spravilu žit je pomembno, da žita dosežejo tehnološko zrelost in optimalno vsebnost vlage. V Sloveniji je letos z ozimnimi žiti posejanih skoraj 20 odstotkov več površin kot lansko leto. Za večjo pridelavo ječmena, pšenice in ostalih žit so se pridelovalci odločili zaradi sorazmerno visokih odkupnih cen v lanskem letu.

Odkupna cena žit

Odkupna cena ječmena za leto 2012 znaša 160 evrov za eno tono plus pavšal. Franc Küčan, predsednik komisije za odkup in prodajo žit in predstavnik sindikata kmetov, je tako po nedavnem sestanku z odkupovalci povedal, da se bodo o konkretnih cenah pogovarjali šele na naslednjem sestanku 3. julija, za zdaj pa da odkupovalci vztrajajo na tem, da v času žetve določijo le akontacijsko odkupno ceno, konec avgusta ali v septembru, ko bo jasno gibanje cen pšenice na večjih trgih, pa bi oblikovali končne cene.

Kombajnist Goran Šukar je pojasnil, da je zasedenost kombajna te dni zelo velika. Pred žetvijo pšenice bo malce premora, nato pa se bo zasedenost spet povečala. V času žetve preživi v kombajnu osem do deset ur dnevno. Glede ležanja žitaric ne more dati komentarja, saj se je žetev šele začela, pravi pa, da ječmen niti ne leži toliko. Največji vzrok za to je po njegovem mnenju veter pa tudi mogoče prevelika količina umetnega gnojila. Izmed ozimnih žit prevladuje po količini pšenica, pravi Šukar.

Opuščanje kmetijstva

»Opuščanje kmetijstva je zelo opazno. Na poljih se načeloma to še toliko ne opazi, pač pa na številu živine na posamezno kmetijo,« pojasnjuje Šukar. Kako je pa z obdelovalnimi površinami? Po njegovem mnenju se količina žitaric zmanjšuje, v zadnjem času pa kmetje pridelujejo največ koruze in buč, a tudi te v zadnjem času upadajo.

no images were found

Foto: Janja Vlaj