| Avtor:

Čebele – vzor pridnosti, delavnosti z izjemnim občutkom za skupnost

Čebelarski krožek, ki poteka po programu Čebelarske zveze Slovenije, v okviru čebelarskega krožka podružnične Osnovne šole Bodonci, deluje od leta 2007. Gonilna sila krožka je duhovnik Simon Sever, glede strokovnosti pa mu pomaga čebelar Jože Kuhar.  

Pobuda za čebelarski krožek je nastala ob zgraditvi čebelnjaka in naselitvi čebel pri duhovniku Simonu Severju. »Čebele so vzor pridnosti, delavnosti in imajo izjemen občutek za skupnost – vse to posredujemo pri krožku naprej mladim čebelarjem,« pravi Simon Sever. Krožek poteka praviloma ob petkih, ob 16.00 uri, po dogovoru oziroma po potrebi, pa tudi ob drugih terminih, pač glede na opravila pri čebelah. Trenutno je osem članov, v krožek pa se lahko včlani vsak, ki to želi. Želijo si tudi odraslih krožkarjev, pravi Sever. Krožek poteka celo leto, razen v šolskih počitnicah ne.

Tekmovanja, druženje, strokovne ekskurzije

Poleti poteka delo večinoma v čebelnjaku, pri čebelah, pozimi pa študirajo čebelarske vsebine ali pa izdelujejo različne čebelarske izdelke, ki jih potem tudi prodajajo. Z izkupičkom si financirajo ekskurzije in družabne dogodke. Na tekmovanja se pripravljajo na osnovi študija vsebin, ki jih priporoča Čebelarska zveza Slovenije, obenem pa mentor pripravlja krožkarje tudi po lastni presoji, enostavno črpa snov iz svojih bogatih čebelarskih izkušenj. Na tekmovanjih so bili do sedaj uspešni, saj so na republiških tekmovanjih prejeli srebrno in bronasto priznanje.

Na strokovne ekskurzije so se že odpravili na sedež Čebelarske zveze Slovenije v Lukovici, obiskali so čebelarski sejem v Celju in čebelarski muzej v Krapju.

Kaj pravijo krožkarji?

Lovenjak Marič Matej, 11 let, OŠ Puconci:  Čebelarski krožek obiskujem že dve leti. Pri krožku se učimo, delamo sveče iz voska, smo pri čebelnjaku … Za krožek so me navdušili prijatelji. Najbolj mi je všeč, ko smo pri čebelnjaku in izdelovanje sveč iz voska. Tekmovanja sem se že udeležil, dobil sem pa priznanje za sodelovanje.

Nejc Fartek, 11 let, OŠ Puconci: Krožek obiskujem eno leto. Pri krožku se učimo o čebelah in njihovi koristnosti. Izdelujemo sveče iz voska in kreme za roke. Za krožek me je navdušil gospod duhovnik, čebele, čebelarji in prijatelji. Najbolj mi je všeč izdelovanje krem za roke in sveč iz voska, pa tudi delo s čebelami v čebelnjaku. Tekmovanja se še nisem udeležil.

Timi Poredoš, 12 let, OŠ Puconci: Krožek obiskujem že tretje leto. Pri krožku spoznavamo osnove čebelarstva, izdelujemo sveče iz voska in kreme. Za to so me navdušili prijatelji in gospod duhovnik. Pri krožku mi je najbolj všeč, ko gremo na zaključek in ko delamo sveče iz voska. Udeležil sem se tudi čebelarskih tekmovanj. Na državnem tekmovanju sva skupaj s Tilenom Krenosom dosegla srebrno priznanje. 

Blaž Dani, 13 let, OŠ Puconci: Pri krožku sem že tri leta. Pri krožku se učimo za tekmovanja, delamo sveče iz voska, ki so posebne oblike, izdelujemo tudi mazila in skrbimo za čebele ter čebelnjak. Za krožek so me navdušili prijatelji, gospod duhovnik in čebelarji. Všeč mi je izdelovanje sveč iz voska, točenje medu in opazovanje čebel. Udeležil sem se že dveh tekmovanj. Prvo je bilo v Ljutomeru, drugo pa v Laškem. Z Matejem Maričem sva dosegla solidno mesto.

Tilen Krenos, 14 let, OŠ Puconci: Krožek obiskujem štiri leta. Pri krožku spoznavamo zgodovino čebelarstva, kako ravnati s čebelami, hodimo na zaključke, delamo izdelke in jih tudi prodajamo. Za krožek sem se navdušil sam. Najbolj mi je všeč, ko gremo na zaključke, delamo izdelke in imamo ekskurzije. Tekmovanja sem se že udeležil. Skupaj s Timijem Poredošem sva osvojila srebrno priznanje.

Foto: Simon Sever