| Avtor:

Cene naftnih derivatov nižje

Ljubljana – Cene naftnih derivatov bodo od polnoči nižje, saj se je vlada odločila, da ne bo spreminjala cen trošarin. Najbolj se bosta pocenila dizel, ki bo cenejši za štiri cente in kurilno olje, ki se bo pocenilo za 4,5 centa. Liter najbolj prodajanega 95-oktanskega in 98-oktanskega bencina pa bo po novem cenejši za 3,1 centa.

Osnova za izračun novih modelskih cen, ki se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij, je obračunsko obdobje od 15. do 26. aprila 2013, v katerem so se borzne cene vseh naftnih derivatov občutno znižale, najbolj cene srednjih derivatov. V tem obdobju pa se, glede na predhodno obdobje, razmerje med tečajem za ameriški dolar in evro ni bistveno spremenilo in zato ni pomembno  vplivalo na spremembe cen naftnih derivatov.

Ker vlada Republike Slovenije ni spremenila trošarin bo tako za liter 95-oktanskega bencina potrebno odšteti 1,461 evra, za 98-oktanski bencin pa 1,476 evra. Dizelsko gorivo bo po novem stalo 1, 332 evra na liter, kurilno olje pa 0,958 evra na liter.

Nove cene naftnih derivatov bodo veljale od 30. aprila do 13. maja 2013.

Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Prispevek: Anja Vlaj