| Avtor:

Četrtkov utrip s festivala »Zbüjdi se« 2012

16. avgust 2012 — dopoldan je bil živahen: otroci vse povsod, ki so hiteli od delavnice do delavnice. »Kaj pa tu delate?« ali »Kaj se tu dela?« se je slišalo od vsepovsod. Otroci in mladi so se zabavali na likovnih, oblikovalnih, tehničnih, plesnih delavnicah.

Foto: Simon Rubin

Izdelovali so reliefe iz gline in naredili odtise iz mavca (»gipsa«). Izdelovalci so tako imenovane lovilce sanj – »dreamcatcherje«, ki branijo naše sanje pred hudobnimi duhovi. Na »bodypainting« delavnicah, so se pa ukvarjali s poslikavo telesa, kjer so nastajali na telesih mnogi različni motivi. V zanimivo poimenovani delavnici »Ergi Enlaicos<–«, puščica da vedeti (če prebereš v nasprotni smeri), da so se izvajale »socialne igre« iz vsakdanjega življenja.

Zraven so vzporedno potekale tudi ostale delavnice, od sprostitve na masaži, jogi, iger z žogo, »slackline« – hoji po vrvi, »branje pod drevesi«, tudi tržnica, kjer je možno izmenjavati izdelke. V popoldanskem času pa so bile izpeljane delavnice na socialno tematiko. Razpravljalo se je o sodobni in še kako aktualni problematiki. Problematiki, ki se pojavlja tako med starejšimi kot tudi mladimi udeleženci. Delavnice so obravnavale temo »Dolgotrajne oskrbe na domu«, »Iskanje zaposlitve izven okvirja« in »Konopljo«. Pri tako aktualnih  in zanimivih temah, je edina težava v tem, da so vse tri delavnice potekala sočasno. Zanimivo bi bilo sodelovati pri vseh treh delavnicah.

Najbolj obiskana je bila delavnica na temo konoplje, ki so se je udeležili predvsem mladi. Razpravljalo se je o problematiki »te čudne rastline«, razbijalo se je mite, dajalo informacije in širilo znanje. Debata je bila o problematiki legalizacije »marihuane« — indijske konoplje – »trave«. Svoje mnenje sta predstavila tako zagovornika legalizacije, kot so svoje mnenje o problematiki legalizacije povedali tudi predstavniki zakona, policisti, ki se srečujejo s problemom konoplje in posledicami  v okviru svojega dela.

Foto: Simon Rubin

Zaradi stopnje brezposelnosti in zaradi težav s katerimi se ljudje in tudi mladi srečujejo pri iskanju zaposlitve, je bila delavnica na temo »Iskanja zaposlitve izven okvirja« zelo poučna. Namen delavnice je bil razširiti obzorje iskanja zaposlitve. Na primeru »internetnih velikanov« Googla in Facebooka je bilo poudarjeno, kako pomembna je ideja in kako pomembno je, da to idejo tudi dobro izkoristiš ali prodaš. Predstavljene so bile alternativne metode zaposlovanja, iskanja zaposlitve, samozaposlitev itd. Povedane so bile stvari, ki opremijo mlade iskalce zaposlitve za konkurenčnost na trgu dela.

Na delavnici »Dolgotrajna oskrba na domu« se je vršil pogovor o prednostih in pomanjkljivostih dolgotrajne oskrbe na domu. Tu se odpirajo tudi boleče teme, kjer se morajo ljudje odpreti in zaupati svoje težave, kar pa marsikomu ni tako lahko. Ampak ko steče pogovor, se mnogokrat zavemo, da imamo mnogi podobne težave.

Res je, da do konstruktivnih rešitev ne moremo priti hitro in v enem dnevu. Taki pogovori so dober začetek, da se razbije led, da se osvesti, deli mnenje in misli. Tako se lahko človek zave, da težave lahko rešujemo skupaj.

Prispevek: Simon Rubin