| Avtor:

Članice A PGD Bodonci – Po štirih tekmah državne lige za Pokal Gasilske zveze Slovenije trenutno vodilne v kategoriji članic

Predstavljamo vam ekipo članic A PGD Bodonci, ki je v skoraj nespremenjeni postavi od malih nog skupaj že 15 let. V gasilske vrste so vstopile kot pionirke, nadaljevale pot kot mladinke, trenutno pa tekmujejo v kategoriji članic A. Že kot pionirke so blestele na tekmovalnem področju, v članskih vrstah pa spadajo med tiste ekipe, ki so po rezultatih na samem vrhu. Clanice A PGD Bodonci (19)Dekleta, ki ob študiju, službi in ostalih obveznosti najdejo čas še za gasilske vaje, imajo za seboj že preko 200 različnih tekmovanj. Od tega šest državnih tekmovanj. Dvakrat so se na državno uvrstile kot pionirke (leta 2002 in 2004), enkrat kot mladinke (leta 2006) in trikrat kot članice A. Najboljši dosežki z državnih članskih tekmovanj so 6. mesto v Celju leta 2010, 6. mesto v Velenju leta 2012 in 5. mesto v Ormožu leta 2014.

Članice A PGD Bodonci so tudi zmagovalke prve pomurske zimske lige v spajanju sesalnega voda v letu 2013/2014. V lanskem letu so članice A osvojile čez leto 12 prvih mest, osem prehodnih pokalov, od tega enega v trajno last, poleg vsega pa se lahko pohvalijo tudi s tem, da so članice A PGD Bodonci edina ženska ekipa, ki je v Korovcih osvojila prehodni pokal »Fuks grabe«. Prav tako pa imajo že dve zmagi z obmejnih tekmovanj Slovenija-Avstrija.

V njih je neizmerna volja do dela in nenehna želja po izboljšanju svoje tehnike, ki jo nadgrajujejo dan za dnem. In ravno s tem elementom krepijo svojo samozavest, pridobivajo na sigurnosti in seveda dolgoročno se vse to še kako odraža na tekmovališču. »Težiti k izboljšanju svoje vaje, tehnike pristopa tudi takrat, ko si že med najboljšimi ali celo najboljši, je seveda daleč najtežje, vendar ta način zagotavlja izvrstne rezultate. Stalnica naših vaj in dela je analiza preteklih vaj in iskanje rezerv in boljših načinov dela tudi takrat, ko nam vsi govorijo, da smo odlične in super,« pojasnjujejo gasilke iz Bodoncev.Clanice A PGD Bodonci (13)

Uresničile svoje sanje o državnih stopničkah

Ker so želele iz sebe narediti še nekaj več, poseči po še boljših rezultatih, so se letos odločile, da bodo tekmovale v državni ligi za Pokal gasilske zveze Slovenije. Gasilska zveza Slovenije že več let razpisuje pokalno gasilsko tekmovanje za člane in članice ter starejše gasilce in gasilke. Letos je razpisanih sedem tekmovanj, za končni rezultat pa se pri obeh tekmovanjih upošteva pet najboljših uvrstitev tekmovalnih enot. Članice A PGD Bodonci so veliko presenečenje letošnje državne lige, kot so jih poimenovali organizatorji tekmovanj državne lige. Na prvem pokalnem tekmovanju GZS v Novem mestu so osvojile prvo mesto in prehodni pokal Kamenc. Bodonske članice A pravijo, da so občutki, ko si prvi, tudi pred ekipo olimpijskih prvakinj in stojiš na najvišji stopnički, fenomenalni in da se ne da opisati veselja, občutkov in vzdušja, ki so ga doživele na prvi tekmi državne lige. »Naše sanje, da bomo nekoč stale kot ekipa na državnih stopničkah so se uresničile. Dobile smo polno zagona in motivacije za naprej. Zadale smo si nove cilje in nove izzive, hkrati pa sanjamo nove sanje,« pojasnjujejo neumorne bodonske gasilke.

Clanice A PGD Bodonci (4)V Pomurju osvojile že vse kar se je dalo

Mentor ekipe in poveljnik PGD Bodonci Vlado Vlaj je pojasnil: »Ker so v pomurski regiji osvojile že vse kar se da, smo se odločili, da naredimo korak več in se prijavili na tekmovanje v državni ligi za Pokal gasilske zveze Slovenije. Dokaz, da je bila odločitev pravilna, so rezultati, ki so odlični. Veni, vidi, vici (Prišel, videl, zmagal) bi lahko dejali.« Vlaj poudarja, da so postale prva pomurska ženska ekipa, ki ji je uspelo zmagati na tekmi državne lige. Postale so največje presenečenje lige in trenutno po štirih tekmah vodilna ekipa lige. »Ponosen sem, da sem lahko mentor ekipe in da smo uspeli s trdim delom, zagnanostjo, voljo in znanjem, dokazati, da se tudi visoki cilji dajo doseči in da smo lahko konkurenčni tudi najboljšim ekipam v Sloveniji,« pove Vlaj.

Do sedaj so na državni ligi dosegle eno prvo mesto, eno tretje in dvakrat peto mesto. V skupnem seštevku pa so trenutno na prvem mestu v kategoriji članic A. Ob državni ligi se udeležujejo tudi raznih tekmovanj v regiji in izven nje. V zimski ligi 2014/2015 so zasedle drugo mesto, postavile so pa pomurski rekord v spajanju sesalnega voda v kategoriji članic, in sicer 19,23 sekunde. Letos so že na raznih pokalnih tekmovanjih osvojile pet prvih mest, tri prehodne pokale, od tega v Motovilcih v trajno last in eno tretje mesto. Članice A zelo dobro sodelujejo tudi z ekipo članic B in se tudi večkrat dopolnjujejo za kakšno tekmovanje. Zagotovile pa so si že tudi svoj nastop na regijskem tekmovanju, ki bo septembra v Ljutomeru.

Da so članice A PGD Bodonci tako uspešne in dosegajo izvrstne rezultate, je zaslužen njihov mentor Vlado Vlaj. Mlade gasilke ga imajo za mentorja, prijatelja in vzornika in pomemben del ekipe. »Naš mentor je odličen mentor, ki je predan gasilstvu in z veliko voljo dela z nami. Naučil nas je veliko stvari za katere smo mu gotovo vse hvaležne, čeprav se mogoče niti same ne zavedamo. Rad ima red in disciplino, saj brez tega ni rezultatov. Če se naša mnenja kdaj prekrižajo, pridemo s pogovorom vedno do skupne točke. Najbolj pomembno nam je, da nas vedno podpira in nas zna motivirati tudi, ko ni vse rožnato,« razlaga mlada ekipa članic.

Clanice A PGD Bodonci (5)Pozitivna energija, usmerjenost k ciljem, predanost delu

PGD Bodonci je društvo, ki ga ne krasita le talent in marljivost, temveč tudi pozitivna energija, usmerjenost k ciljem in navsezadnje predanost delu in uspešnost. Mlada dekleta iz Bodoncev se med seboj odlično razumejo. »Vzdušje v ekipi je super. Tekom vseh skupnih let so se med nami razvile močne vezi in prijateljstva. Če pride včasih do kakšnih nesoglasij, jih znamo hitro odpraviti. V sebi imamo veliko skupnih lastnosti kot so pogum, vztrajnost, odločnost, odgovornost, predvsem pa discipliniranost in velika želja po uspehih,« pravijo Bodončanke. Poleg druženja zaradi gasilskih obveznosti, so v stiku med seboj tudi v zasebnem življenju. Skupaj rade poklepetajo ob kavi, gredo skupaj na pijačo ali kar na veselico. Iz njih žari pozitivna energija in med njimi prevladuje timski duh. Dejale so, da to vidijo tudi sodniki po tekmovanjih, kajti na tekmi državne lige v Žižkih so dobile kompliment od enega izmed sodnikov, in sicer: »Moram vam povedati, da ste edina ekipa, kar jih poznam, ki je na vsakem tekmovanju vedno nasmejana.« Članice A PGD Bodonci poudarjajo, da se med seboj veliko pogovarjajo, kar je po njihovem mnenju zelo pomembno tako za ekipo kot za sam odnos med njimi, pa tudi za odpravo morebitnih nesporazumov.

Pred njimi so do sredine septembra priprave za zadnje tri tekme državne lige, ki bodo še v Mednem, Zrečah in Škofji vasi ter za regijsko tekmovanje, kjer se bodo potegovale za nastop na državnem tekmovanju.

Foto: arhiv PGD Bodonci

no images were found