dsc_0758-custom
  | Avtor:

Čokoladni razpokančki

Sestavine:

  • 210 gramov ostre moke
  • 55 gramov masla
  • Ščepec soli
  • ½ vrečke pecilnega praška
  • 1 vanilijev sladkor
  • 2 celi jajci
  • 230 gramov čokolade za kuhanje (lahko vsebuje tudi kandirano pomarančo)
  • 80 gramov sladkorja v prahu
  • Sladkor v prahu, v katerem boste povaljali čokoladne razpokančke pred peko

DSC_0755 (Custom)

Postopek

Čokolado za kuhanje nalomimo na manjše koščke in jo skupaj z maslom stopimo nad paro ter ohladimo do mlačnega. V tem času, ko se čokolada ohlaja, razžvrkljamo jajca in jim primešamo vanilijev sladkor, ščepec soli ter sladkor prahu. Temu dodamo stopljeno čokolado in dobro premešamo. Na koncu postopoma dodajamo še moko, ki smo ji že predhodno primešali pecilni prašek. Vse skupaj dobro zmešamo in ko je masa pripravljena, jo vsaj za štiri ure postavimo v hladilnik – tam jo lahko pustimo tudi čez noč.

Preden vzamemo maso iz hladilnika, si pripravimo nizek pekač, ki ga obložimo s peki papirjem, ter manjšo posodo, v katero stresemo sladkor v prahu za povaljanje razpokančkov. Začnemo z oblikovanjem. Če je masa nekoliko pretrda, lahko za zajemanje mase uporabimo manjšo žlico, drugače lahko zajemamo maso z roko. Oblikujemo kroglice v velikosti oreha in jih povaljamo v mletem sladkorju. Nato jih položimo v pekač, s približno dva centimetra prostora med vsakim, saj bodo med peko narasli.

Razpokančke pečemo na 180 stopinj Celzija, dobrih 10 minut, seveda odvisno od njihove velikosti. Ko bodo pečeni, bodo še nekoliko mehki, vendar se bodo med ohlajanjem strdili.

Pa prijetno sladkanje.