| Avtor:

Čudežna limona naša pomočnica

Močnih čistilnih sredstev v vašem domu praktično ne potrebujete za dezinfekcije mikrovalovne pečice, čiščenje in poliranje jedilnega pribora. Prava izbira za čiščenje vašega doma so limone. Vas zanima v čem je skrivnost?

Limona ima, zaradi visoke vsebnosti kisline, čisti antibakterijski učinek.  Z njim lahko uničite običajne hišne bakterije, trdi Julie Edelman, avtorica knjige o gospodinjstvu – The Accidental Housewife.

Za trenutek pozabite na vsa močna dezinfekcijska sredstva, ki jih imate pod umivalnikom, in pokukajte v hladilnik, kjer se zagotovo nahaja vsaj eno močno sredstvo za čiščenje – limona. Limona, ki je v kuhinji praktično nepogrešljiva, saj hrani in pijači, kot so razni koktajli, doda ustrezno kislost, je obenem tudi blago vendar zelo učinkovito sredstvo za čiščenje. Osveževanje in odmaščevanje pa sta le dve izmed mnogih koristnih lastnosti.

UČINKI:

Kovinam daje sijaj

Kadar je potrebno očistiti kovini, kot sta baker ali krom, vam nobeno čistilno sredstvo ne bo prišlo tako zelo prav kot limona. Namočite jedilni pribor v vodo s prepolovljenimi limonami in ga pustite v njej nekaj časa. Nato pribor skrbno obrišite. Začudeni boste, kako lepo se bo svetil. Če želite doseči še bolj močan sijoč učinek, polovico limone, preden jo položite v vodo, potopite še v sol.

Vir: spiralstyle.blogspot.com

Z njo dezinficirajte mikrovalovno pečico

Neprijetnemu vonju, ki se zadržuje v pečici, po tem ko ste v njej greli hrano, se z limono z lahkoto izognete. Narežite limone na tanke rezine, jih položite v posodo, vanjo vlijte malo vode in pustite, da se vse skupaj »kuha« v pečici približno eno minuto. Limonska kislina bo zagotovo ubila vse bakterije, limonin vonj pa bo deloval zelo osvežilno. Po končanem postopku, notranjost mikrovalovne pečice dobro osušite s suho krpo.

Očistite svojo kopalnico

Namesto da pipo in ostale stvari iz nerjavečega jekla drgnete z močnimi sredstvi, uporabite za čiščenje raje limono. Sok, ki ga iztisnete iz petih limon, vlijte v prazno embalažo kakšnega čistilnega sredstva, ki ima nastavek za špricanje, in površine v kopalnice očistite. Limonska kislina razgrajuje ostanke vodnega kamna, prav tako pa raztaplja tudi ostalo umazanijo. Poleg tega deluje antibakterijsko in antiseptično.

Vaši posodi daje sijaj

Kadar bo v vaši kuhinji primanjkovalo sredstva za pomivanje posode, brez kakršnihkoli pomislekov posezite po limoni. Nanjo vtrite nekoliko sode bikarbone in podrgnite. Videli boste, kako lepo se bo maščoba pričela topiti, vaša posoda pa bo dobila neverjeten sijaj.

Vir: sensa.si

Osvežite vaše perilo

Limono lahko dodate tudi v pralni stroj. Sok ene limone stisnite v boben in perilo operite. Svež vonj perila vas bo očaral.

Umijte svoja okna

Štiri žličke stisnjenega limoninega soka zmešajte z vodo in preverite, kako zelo dobro bo limonska kislina raztopila madeže in umazanijo, ki se je v vmesnem času nabrala.