| Avtor:

Dan, ko izrekamo materam zahvale

Naše matere danes praznujejo materinski dan, ki je povezan z izkazovanjem pozornosti in hvaležnosti za vso njihovo skrb. Nastanek materinskega dne naj bi izviral iz ženskega socialnega gibanja v Združenih državah Amerike, v Sloveniji pa smo ga začeli praznovati po osamosvojitvi.

vrtnice (Custom)Po dnevu žena je materinski dan naslednji praznik, ko so ženske deležne drobnih pozornosti v obliki cvetja ali čokoladic. Otroci v vrtcu ali šoli pa svojim materam po navadi izdelajo uporabne izdelke in jim zapojejo kakšno pesem.

Starost, ko ženska prvič rodi, se zvišuje

Na začetku leta 2015 je bilo v Sloveniji skoraj 670.500 mater. Tri od štirih žensk, starejše od 15 let, so bile na začetku leta 2015 matere. Podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da so med desetimi ženskami,  ki so rodile, tri rodile po enega otroka, pet žensk je imelo dva otroka, dve ženski pa tri ali več. Še vedno, kot že nekaj let, pa sta starost in tudi izobrazba, ko ženska dobi prvega otroka, čedalje višji. Tako so imele tiste ženske, ki so leta 2014 dobile prvega otroka, povprečno starost 29,1 leta, kar je skoraj 5 let več od povprečja pred 50 leti (Vir: Statistični urad RS).