| Avtor:

Dan mučenikov ali praznik moških

10. marca krščanska cerkev obeležuje dan mučenikov. Gre za spomin na dogodek iz časa vladavine cesarja Licinija, ki je po sporu s cesarjem Konstantinom I. Velikim v krščanstvu videl sovražnike, za katere se je odločil, da jih je treba odstraniti ali jih spreobrniti.

mučeniki (Custom)Cesar Licinij je s posebnim odlokom zahteval, da se tudi njegovi vojaki odrečejo krščanstvu, sicer bodo kaznovani s smrtjo. Vendar pa se je temu odloku štirideset vojakov iz elitne legije uprlo in so bili pripravljeni za krščanstvo tudi umreti. V oporoki, pod katero so se podpisali vsi vojaki, so izrazili željo, da bi jih vse pokopali v isti vasi. Vendar pa njihova želja ni bila upoštevana. V hudi zimi so jim namreč odvzeli vsa oblačila in jih odpeljali do mrzlega ribnika, v katerega so jih vrgli.

Mučenje 40 vojakov se je dogajalo 9. marca, vendar se dan mučenikov v zahodni Cerkvi obhaja dan kasneje.

S smrtjo 40 mučenikov pa so tudi moški dobili svoj »praznik«. Na ta dan naj bi se po tradiciji moškim podarjale suhe slive, trnje in klobasa, kar naj bi služilo kot simboličen opomin, da je mučeništvo v njihovem življenju še vedno prisotno.