| Avtor:

Dan odprtih vrat

 

BODONCI – Prostovoljno gasilsko društvo Bodonci je v četrtek, 25. oktobra, v sklopu meseca požarne varnosti organiziralo Dan odprtih vrat. Dneva odprtih vrat se je udeležilo 54 učencev Podružnične Osnovne šole Bodonci.

Letošnji mesec požarne varnosti poteka pod geslom: »Po potresu lahko tudi zagori!« Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) je za učence Podružnične Osnovne šole Bodonci, pripravilo Dan odprtih vrat. Udeležilo se ga je 54 učencev od prvega do petega razreda. Tovrstno akcijo je PGD Bodonci prvič organiziralo leta 2010, letos pa drugič.

Učence je najprej nagovoril poveljnik PGD Bodonci Vlado Vlaj, nato predsednik PGD Bodonci Franc Frumen in predsednik komisije za mladino Gasilske zveze Puconci Bojan Lončar.

Dan odprtih vrat

Kdo bo poskusil?

Namen Dneva odprtih vrat

»Kot je že znano, v PGD Bodonci dajemo velik poudarek na delu z mladimi, kjer smo zelo uspešni in se zavedamo, da so mladi naša bodočnost. Zelo dobro sodelujemo z Osnovno šolo Puconci, zato smo se odločili, da mladim približamo sam pojem gasilstva, jim predstavimo opremo, prikažemo način dela z mladimi in jih poskušamo navdušiti za gasilstvo,« je povedal poveljnik PGD Bodonci Vlado Vlaj.

Učencem so predstavili delo v društvu in dosežke, gasilsko opremo in orodje, gasilske obleke, dihalne aparate, gasilnike, vezanje vozlov, motorne brizgalne, gasilska vozila, gašenje z gasilniki, gašenje z visokim tlakom in vodnim topom. Gasilca operativca pa sta pokazala tudi postopek opremljanja z dihalnim aparatom.

Prikaz gašenja najbolj navdušil učence

Učenci so se lahko preizkusili v vezanju vozlov, spajanju cevi na trojak, metanju vrvi v začrtan krog in delu z vedrovko. Prikazali so tudi gašenje vnetljive tekočine, in sicer najprej z gasilnikom na prah, nato pa še z gasilnikom na ogljikov dioksid. Otroci so bili najbolj navdušeni nad stvarmi, ki so jih lahko poskusili tudi sami. Tako so sodelovali pri gašenju z gasilnikom na prah in ogljikov dioksid in pri gašenju z vodo. Pri praktičnih vajah so sodelovali tudi učitelji.

Dan odprtih vrat

Ročnik gasilnika na ogljikov dioksid po gašenju (približno – 74 °C)

»Otroci so bili navdušeni nad praktičnim prikazom gašenja vnetljive tekočine z gasilniki. Potem s prikazom gašenja z visokim tlakom in vodnim topom. Tudi sami so lahko poizkusili gašenje z gasilniki in sodelovali pri preizkusu visokega tlaka. Še posebej so uživali ob tem, da so lahko držali ročnik na visoki tlak, seveda pod kontrolo naših operativcev, ki so skrbeli za varnost,« dodaja poveljnik PGD Bodonci.

Vlado Vlaj je še dodal: »Zelo smo bili zadovoljni z obiskom učencev in učenk, njihovo zbranostjo in sodelovanjem pri samem prikazu opreme in praktičnih vaj. Sodelovanje z osnovno šolo je zelo dobro in želimo si še naprej tako sodelovati. Lansko leto smo izvedli evakuacijo in reševanje na Podružnični Osnovni šoli v Bodoncih. S takšnimi in podobnimi akcijami želimo nadaljevati tudi v bodoče.«

Foto: Janja Vlaj

no images were found