| Avtor:

Dan reformacije

Dan reformacije v Sloveniji obeležujemo od leta 1992 naprej, ta dan pa je tudi dela prost dan. 31. oktobra 1517 je Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu pribil 95 tez o reformi rimskokatoliške cerkve in s tem nakazal na krizo v cerkvi.

Vir: thegospelcoalition.org

Vir: thegospelcoalition.org

Martin Luther tako velja za začetnika reformacije. Najprej je zahteval le reformo katoliške cerkve, vendar ga je ta zavrnila, papež pa ga je izobčil. Nastale so tudi nove cerkve, med njimi evangeličanska oziroma luteranska cerkev ter anglikanska cerkev v Angliji. Najbolj pomembne Luthrove teze so bile naslednje: cerkev in bogoslužje naj bosta revni in preprosti, cerkev se ne sme postavljati nad državo, zavzemal se je proti čaščenju svetnikov in relikvij in pa zahteval je tudi, da naj vsak vernik Sveto pismo bere v svojem jeziku. Ta zahteva je spodbudila razvoj književnosti, med drugim tudi v Sloveniji.

Trubar, Bohorič, Dalmatin

Vir:  skavt.net

Vir: skavt.net

Osrednji predstavnik reformacije na Slovenskem je bil Primož Trubar, avtor prve slovenske knjige nasploh in avtor prve tiskane knjige v slovenskem jeziku – Katekizma. Polega Katekizma je leta 1550 izšel še Abecednik. Ostala pomembna predstavnika reformacije sta Jurij Dalmatin in Adam Bohorič. Dalmatin je v slovenski jezik prevedel Biblijo, ki je bila natisnjena leta 1584 v Wittenbergu, Bohorič pa je avtor prve slovenske slovnice z naslovom Zimske urice.