| Avtor:

Dan spomina na mrtve

Dan spomina na mrtve, ki ga obhajamo vsako leto 1. novembra, je v Sloveniji od leta 1990 državni praznik in dela prost dan. Pravimo mu tudi dan vseh svetih, saj je to hkrati tudi katoliški praznik, ki ga obhajamo povsod po svetu, v čast in spomin svetnikov.

aranzmaji-customNa ta dan ljudje množično obiskujemo grobove ter se s svečami in cvetjem poklonimo spominu na umrle. Prav tako potekajo ta dan številni cerkveni obredi oziroma spominske slovesnosti na vojaških grobovih in pokopališčih.

Zadnja leta pa vse več okoljevarstvenikov in strokovnjakov s tega področja opozarja, da prižigamo preveč nagrobnih svet. Ravno Slovenija spada med države, ki letno pridela za približno 6.000 ton ostankov nagrobnih sveč, okrog tretjina jih nastane ravno v času dneva spomina na mrtve. Vrsto let ravno z namenom zmanjšanja onesnaževanja okolja poteka akcija, kjer lahko ljudje prižgemo virtualno svečo ter se tudi na ta, okolju bolj prijazen način, poklonimo umrlim svojcem. Pred letošnjim prvim novembrom je bilo tak prižganih 25.294 virtualnih sveč.