| Avtor:

Dan spomina na mrtve

Ob prvem novembru oziroma ob dnevu spomina na mrtve ljudje množično obiskujemo grobove, da bi se s prižigom sveč in s prinesenim cvetjem poklonili spominu na umrle. Tudi letos pa je mnogo pozivov naj prižgemo manj sveč in prispevamo k zmanjšanju odpadkov. 

Vir: ceneje.si

Vir: ceneje.si

Prvega novembra obeležujemo tudi slovenski državni praznik in dela prost dan. Ker pa ljudje vsako leto prižgemo veliko število sveč, je tudi letos aktualna akcija, ki nas vabi k razmisleku naj prižgemo svečo manj. Letošnji slogan se glasi »Prižgite svečo manj, dragi pokojni vam tega ne bodo zamerili, zanamci vam bodo hvaležni«.

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je izdalo informacije, da je bilo lansko leto na slovensko tržišče danih malo manj kot šest tisoč ton sveč, medtem ko je bilo zbranih nekaj več kot štiri tisoč ton odpadnih nagrobnih sveč. Slednje povzročajo škodljive vplive na okolje, zato jih je potrebno odvreči v posebne zabojnike. Lani je bilo recikliranih 3,4 tisoč ton odpadnih nagrobnih sveč. Zagotavljanje recikliranja odpadnik materialov iz nagrobnih sveč pa prispeva k ohranitvi naravnih virov ter preprečevanju emisij v okolje zaradi nevarnih snovi, ki nastajajo pri razpadanju ali sežiganju PVC-ja. Iz tega izdelujejo ohišja nagrobnih sveč.

Virtualne sveče

Vir: deloindom.si

Vir: deloindom.si

Sicer pa ohranjanje spomina na drage ni vezano samo na prvi november. Zato lahko že nekaj časa na spletu prižgete virtualno svečko in zraven dopišete še nekaj besed. Nekaj dni pred prvim novembrom je bilo tako prižganih 17.876 sveč.