| Avtor:

Dan upora proti okupatorju

Dan osvobodilne fronte ali Dan OF, kakor se je včasih imenoval Dan upora proti okupatorju, je državni praznik, ki ga obeležujemo vsako leto 27. aprila.

 

OF (Custom)Tega dne pred 75 leti, natančneje leta 1941, so v Ljubljani ustanovili Protiimperialistično fronto, ki se je 22. junija 1941 po napadu Nemcev na Sovjetsko zvezo preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda.

Osvobodilna fronta, ki so jo ustanovili predstavniki komunistov, krščansko socialističnega delavstva, Sokolov in naprednih kulturnikov,  je nastala predvsem zato, ker so se želeli Slovenci znebiti nemških, madžarskih in italijanskih okupatorjev, ki so zasedali našo državo. Vodilno vlogo v OF so imeli komunisti, ki so s preostalimi ustanovnimi skupinami sklenili, da bodo državno ozemlje branili z oboroženim odporom. Po treh letih boja so okupatorje pregnali z našega ozemlja. OF je vključevala nekaj temeljnih načel oziroma točk. Kot prvo so si zadali vršiti neizprosno oboroženo akcijo proti okupatorjem, prav tako je OF predstavljala izhodišče za osvoboditev in združitev vseh Slovencev, po narodni osvoboditvi pa je OF prevzela na slovenskem ozemlju oblast slovenskega naroda kot celote.