| Avtor:

“Den meštrov” v Neradnovcih

NERADNOVCI – Goričko drüjštvo za lepše vütro, Javni zavod Krajinski park Goričko, Občina Gornji Petrovci ter ostali partnerji so v nedeljo, 2. septembra, pripravili tradicionalno prireditev Den meštrov, kjer so se že sedmo leto zapored zbrali izdelovalci izdelkov domače obrti z Goričkega.

 Rokodelci oziroma meštri z Goričkega so se tudi letos, v zgodnjih popoldanskih urah, zbrali v Neradnovcih pri Lenarčičevem mlinu, kjer so na razstavno-prodajnih stojnicah predstavili svoje dejavnosti. Na sejemski prireditvi se je tokrat predstavilo 19 rokodelcev, predstavljene pa so bile skoraj vse obrti, ki obstajajo na terenu Goričkega. Nekateri so svoje dejavnosti predstavili s prikazom izdelovanja, spet drugi samo s prodajo, prikazani pa so bili tudi izdelki, ki nastanejo s pridelavo oziroma predelavo, na primer sadni sokovi, žgane pijače, različne vrste sira, krušni izdelki ter zdravilne zeli.

Med sejemsko prireditvijo je potekal tudi kulturni program, na katerem so se s skeči in s spleti goričkih plesov predstavili člani Kulturno-umetniškega društva Goričko iz Gornjih Petrovcev. Po kulturnem programu so se lahko obiskovalci udeležili delavnice z Lovrom Vehovarjem, s katerim so na bližnjem travniku ob prireditvenem prostoru spoznavali gorička zelišča in njihovo uporabo, kasneje pa so kuhali še čaj iz zelišč. Prav tako je potekala tudi »Frečarija« oziroma zabavni del, kjer so se obiskovalci lahko pomerili v streljanju na tarčo s fračo. Na koncu so prvouvrščenemu, ki je sodeloval v streljanju s fračo, podelili tudi naslov za »Naj frečara Goričkega 2012«.

Vsako leto pa se Goričko drüjštvo za lepše vütro prijavi tudi na določen razpis, letos je bil to razpis za naj fotografijo zeliščih rastlin. Foto natečaj za naj goričko zel poteka v okviru projekta Gorička zel, katerega nosilni partner in prijavitelj je Goričko drüjštvo za lepše vütro, partnerja pri projektu pa sta še zeliščar Lovro Vehovar in Kulturno-umetniško društvo Budinci. Projekt je financiran s strani evropskih sredstev, del projekta pa je tudi foto natečaj, na katerega je prispelo 19 fotografij. Motiv na vseh fotografijah je moral biti povezan z zelišči, vse fotografije pa so morale biti posnete na območju Goričkega. Med vsemi prispelimi fotografijami so tako izbrali deset najboljših, ki so bile tudi razstavljene na sejemski prireditvi, med njimi tudi najboljšo fotografijo, drugo uvrščeno ter dve tretje uvrščeni fotografiji. Naslov »Naj fotografija Goričke zeli« je tako pripadla Tomažu Koltaju iz Lončarovcev.

Čeprav je bila letošnja sejemska prireditev manj obiskana, so organizatorji kljub vsemu zadovoljni, saj se v dolini pri mlinu še vedno zbere veliko »meštrov«, ki prikažejo svoje dejavnosti in tako na nek način pomagajo ohranjati tradicijo Goričkega.

 

no images were found