| Avtor:

Domači vrtanek

Sestavine:

60 dag gladke bele moke

4-5 dag kvasa

6 dag domače masti (lahko tudi maslo)

2,5 dcl toplega mleka

1 žlica sladkorja za kvas

2 jajci (eno za testo, drugo za premaz)

Priprava:                    

Kvasu najprej dodamo sladkor in skodelico toplega mleka. Vzhajan kvas zamesimo s preostalimi sestavinami. Testo naj bo čvrsto. Dovolj umešeno bo takrat, ko se bo ločilo od posode in rok. Nato testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja. Ko je zadosti vzhajano ga razdelimo na 4 enake dele. Tri dele oblikujemo v enako dolge in enako debele svaljke, ki jih nato spletemo v kito in na koncu sklenemo v krog s precejšnjo praznino v sredini. Četrti del testa oblikujemo v daljši in tanjši svaljek in ga ovijemo na zunanji strani vrtanka ter ga zvežemo na mestu, kjer smo spojili kito. Gotov vrtanek postavimo vzhajat na lopar ali prtič. Preden ga damo v peč, ga namažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečemo nekje od 30 do 50 min, odvisno od velikosti vrtanka.